• Iulian Niculescu investește 40.000 € într-un restaurant vechi.
  • Păstrăvul Auriu atrage turiști din Germania, Italia și Rusia.
  • Restaurantul are meniul tradus în 8 limbi străine.
  • Compania Pescăruş are afaceri de 488.000 de lei/2023.
  • Business-ul are profit de 100.000 de lei/2023.
  • 80% dintre clienți cer să-și ia mâncarea la pachet.
  • Restaurantul are pește proaspăt din păstrăvăriile locale.
  • Cele mai comandate preparate includ păstrăvul dulce-iute.
  • Consumul de pește în România crește la 8,5 kg/locuitor.
  • Consumul de pește în România este sub media europeană.
  • Chef Niculescu vrea să extindă restaurantul cu o terasă mai mare.

Străinii nu se opresc doar la Capitală când vine vorba de gastronomia românească. Sunt dispuși să se plimbe circa 300 de kilometri până în Bicaz, judeţul Neamţ, o călătorie de patru-cinci ore.

Acolo, Păstrăvul Auriu, un restaurant vechi aflat într-o clădire din anii ’60, e revitalizat de chef Iulian Niculescu. Care a investit 40.000 de euro în renovare. Iar acum atrage turişti din Germania, Italia şi chiar Elveţia.

Restaurantul se aprovizionează cu peşte proaspăt de la păstrăvăriile de pe Lacul Izvorul Muntelui. Iar bucătarul consideră că secretul lor constă în ingredientele locale, în tehnicile de gătit şi în pasiunea pentru gastronomie.

Titlurile zilei

CUM POȚI LUA FINANȚARE?
E PAȘTELE DUREROS DE SCUMP?
CE URMEAZĂ PENTRU SMARTBILL?
CÂND EXPORTUL SCADE, ECONOMIA SUFERĂ
Norofert termină 2024 cu o cifră de afaceri de 45 milioane de lei
GREENBRIER ÎNCHIDE FABRICA DIN ARAD

Ce spune Iulian Niculescu, proprietarul restaurantului Păstrăvul Auriu, pentru Aleph Business?

Păstrăvul Auriu e revitalizat de dumneavoastră, iar acum atrage turişti din Germania, Italia şi chiar Elveţia. Cum a început totul si cum ați reușit să faceți gastronomia un punct de interes pentru vizitatori?

„Totul a început dintr-o pasiune autentică pentru gătit și pentru pescuit, eu fiind pescar. Mi s-a oferit prilejul să cumpăr un restaurant, tot Păstrăvul Auriu se numea, de la fostul proprietar. L-am revitalizat, l-am adus în standarde moderne și l-am pus pe zona gastronomică a județului Neamț”, spune el.

Care sunt cele mai mari provocări pe care le întâmpinați în administrarea unui restaurant într-o zonă turistică montană?

„Provocările sunt cu aprovizionarea, trebuie să cumpărăm pește proaspăt tot timpul, trebuie să cumpărăm legume proaspete tot timpul. Mai e o provocare cu personalul, nu avem personal calificat, destul personal calificat, de bucătari, ospătari, ce mai trebuie într-o zonă turistică. Astea sunt cele mai mari provocări”, adaugă el.

Gastronomia poate deveni un pilon important al turismului în zonă. Și în România în general. Ce investiții trebuie făcute în acest sens, să aducem gastronomia la acelați nivel ca țările dezvoltate?

„Ar trebui să investim mai mult în tineret, în cursuri de bucătari, de ospătari, în școli de bucătari, în școli de ospătari. Noi fiind pe Valea Munterului, Valea Bicazului, fiind un loc pe malul lacului Bicaz, sunt foarte multe pensiuni, foarte multe hoteluri, care toate duc lipsă de același personal, toate duc lipsă de personal calificat. Facem cu greu față acestor provocări”, spune Niculescu.

Ce mâncăm azi?

„La noi, la restaurant, un păstrăv auriu dulce-iute. E o rețetă de mine făcută, nu o găsiți în altă parte, decât la Păstrăvul Auriu”, spune proprietarul restaurantului.