• Mai mulți oligarhi ruși susțin că și-au vândut companiile
  • Guvernul rus le permite companiilor să nu mai publice date financiare
  • Oligarhii speră astfel să evite sancțiunile impuse de Occident

Pot evita oligarhii ruși sancțiunile impuse de Occident? Dacă pierzi controlul unui iaht, se scufundă și compania-mamut pe care o deții, sub presiunea sancțiunilor? Ce soluție au găsit miliardarii ruși? Susțin că și-au vândut afacerile, dar nu dezvăluie și cui. Asta sub protecția regimului de la Kremlin, care le permite acum companiilor să nu mai publice detalii financiare care le-ar putea aduce sancțiuni.

Peisaj similar cu cel al anilor ’90, când fabricile proaspăt privatizate erau deținute de companii offshore învăluite în mister, scriu jurnaliștii ruși de la Kommersant. Oligarhi ca Andrei Melnichenko, Dmitri Mazepin sau Dmitry Pumpyansky spun că și-au vândut afacerile. Fără să ofere alte detalii. Sunt doar vorbe? Sau au găsit o breșă prin care să scape de sancțiuni?

Am discutat subiectul cu Adrian Mitroi, profesor de finanțe comportamentale.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

“Nu știu detaliile dar, din punct de vedere financiar, tot nu este plauzibil pentru că, în primul rând, companiile acelea erau atât de valoroase datorită, pozițiilor lor, relațiilor lor. Și toate sunt relații “călduroase”, știm noi cum sunt, la cu totul altă scală. Fără ei, companiile acelea nu sunt valoroase. Așa că e greu de crezut că au putut vinde, mai ales că trebuie să vândă la un discount substanțial. Uitați-vă, chiar înainte de închidere, Bursa, sau ce a mai rămas din Bursa de la Moscova închisă, cotat pe alte piețe, este la un discount de 95%.

De ce ar vinde ei pe atât de puțin și de ce nu ar avea răbdare să vadă când se vor limpezi apele? Sau, eventual, dacă ar putea, să le transfere în interiorul aceluiași pol de putere. Dar nu cred că cineva poate să vândă la nivelul acesta de cunoștințe și de ambiție economică.”, a declarat Adrian Mitroi, profesor de finanțe comportamentale.