- Vita Kobe provine exclusiv din rasa Tajima, crescută în zona orașului Kobe, Japonia, conform unor standarde stricte cu o marmorare unică (BMS 8-12).
- Importul Kobe Beef implică un proces complex de verificări, iar la o masă festivă, ar trebui servit simplu, sub formă de friptură marinată sau tartar, pentru a evidenția calitatea superioară a cărnii, susține chef Lică.
- Restaurantele care prepară carne din vită autentică Kobe au o statuetă aurie, provenită din Japonia, ca recunoaștere și certificare.
Când vine vorba despre gastronomie de lux, puține preparate pot concura cu Kobe Beef, considerat pe bună dreptate unul dintre cele mai prețioase delicii culinare din lume de către experții culinari.
Advertisment
Kobe Beef provine din rasa Tajima, crescută exclusiv în zona orașului Kobe, Japonia. Spre deosebire de Wagyu, un termen general care include toate rasele de vite japoneze, Kobe Beef este certificat și respectă standarde stricte de hrănire și îngrijire. Această carne este recunoscută pentru marmorarea sa – un echilibru între grăsime și carne – care oferă o textură fragedă și un gust intens.
Cum arată mesele pentru omul de business?
„Mergem foarte mult în direcția de sănătos. Se caută foarte multe fibre, fructe, puțină proteină, în special zona de ouă este foarte importantă, dar mai mult către direcția de ușor, de light și în special să conțină fibre, cum am spus.
Titlurile zilei
Pentru prânz, trecem în cadrul hotelului nostru și avem atâtea oportunități și atâtea opțiuni pentru aspeții noștri, de la restaurant italienesc, La Cucina, unde au nevoie de o pastă de carbohidrat pentru a-și încărca puțin și recupera energia și, bineînțeles, pe timpul serii, trecem la mai multe opțiuni, printre care se regăsește și steakhouse-ul nostru, unde avem cea mai bună vită din lume, Kobe Beef.” declară chef Nicolae Lică pentru Aleph Business.
Ce face Vita Kobe atât de specială și cum o recunoaștem?
„În primul rând, diferența între Vita Kobe și vita Wagyu este următoarea: Vita Wagyu înseamnă cam toate rasele de vite din Japonia. Adică Wagyu, să traducem așa cum ar fi la noi o vită, că e vită bălțată românească, că e vită Black Angus și așa mai departe.
Wagyu este un termen general pentru toate rasele de vite din Japonia. De aceea e mai simplu de achiziționat. În schimb, Vita Kobe este o vită care vine dintr-o anumită rasă care se numește Tijama, care este crescută în zona Kobe, în zona orașului Kobe din Japonia, mai exact într-o parte, într-o prefectură. Numai ei sunt certificați și ei dau toate aprobarile necesare pentru a denumi și a numi Vita Kobe.
Nu există altă zonă în Japonia sau în altă lume unde poți achiziționa Vita Kobe. Așadar, elementul principal este rasa care se cheamă Tijama. Această rasă mai poate fi și în alte zone din Japonia, în alte orașe, dar nu este recunoscută, certificată ca fiind Kobe. Pentru că în zona orașului Kobe, în zona Hyogo, rasele acestea sunt crescute de anumiți producători care au anumit standard de hrănire, de creștere și așa mai departe.
Vita Kobe, în general, trebuie tratată ca o experiență. Adică o poți servi la masă ca și un preparat individual, dar nu aș pune pe o masă plină cu multe preparate. Masa noastră de Crăciun să rămână masa de Crăciun în familie și după aceea venim cu această experiență de vită, deoarece este bucată de carne care poate fi o friptură, care poate fi marinată cu sos de soia, care poate fi un ou cu legume, care poate fi făcut un tartar.
Ceva deosebit, unde, într-adevăr, atunci când îl servești trebuie să te concentrezi numai pe el. Cam aici spune. Și v-am adus o bucățică, un alt element, iarăși important, la Vita Kobe este marmorare.
Vita Kobe are anumite categorii. Noi spunem BMS, Beef Marbling Score, gradul de marmorare, unde la Vita Kobe există două categorii, A4 și A5. Este considerată vită Kobe de la A6 în sus.
A5, A6, A7 este considerată categoria de A, iar 8, 9, 10, 11 și 12 este categoria B, care este cea mai bună. Este extraordinar de superioară. Noi servim în restaurant de categoria de la 8 în sus.” adaugă chef Lică.