• Nivelul calității vieții și al bunăstării sociale a stagnat în 2023 sau a scăzut la nivel global.
  • România se situează pe locul 44 din cele 170 de state analizate.
  • Indicele de Progres Social măsoară calitatea vieții și bunăstarea socială a cetățenilor din 170 de țări.

Nivelul calității vieții și al bunăstării sociale a stagnat în 2023 la nivel global, conform celei mai recente ediții a IPS.  Studiul analizează 170 de țări și este efectuat de organizația non-profit Social Progress Imperative cu sprijinul Deloitte.

România a crescut de la 71,52 în 2011, la 75,24 în 2023. Nivelul este în scădere ușoară față de anul precedent, când a fost 76,89. Studiul cuprinde șase categorii de țări. România a avansat în cea de-a doua categorie în 2022. Se află pe locul 44 din cele 170 de state analizate, după Argentina, Barbados și Bulgaria, scrie ZF.

Ce presupune metodologia?

Acordarea unui punctaj.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA

Pentru elementele încadrate în categoria nevoilor de bază avem hrană și îngrijirea medicală de bază, apă și salubritate, locuință și siguranță personală.

Pentru cele care țin de bunăstare avem accesul la educație de bază, accesul la informații și comunicații, sănătatea și bunăstarea, precum și calitatea mediului.

Iar pentru elementele care țin de oportunități avem drepturile personale, libertatea personală și de alegere, incluziunea și accesul la educație avansată.

“Studiile Deloitte explică faptul că investițiile, creșterea economică și progresul social sunt interdependente și creează un cerc virtuos numai dacă sunt însoțite de măsuri suplimentare, cum ar fi facilitarea și direcționarea strategică a fluxului de investiții către anumite industrii și regiuni”, a spus Alexandru Reff, Country Managing Partner, Deloitte România și Moldova.

În 2023, România s-a clasat pe locul 46 în lume la categoria nevoilor de bază, pe 49 din punctul de vedere al bunăstării și pe 46 la categoria oportunități.

Pe primul loc în clasamentul din 2023 se află Danemarca, cu un scor de 90,38. Este urmată de Norvegia şi Finlanda, în timp ce Ciadul, Republica Central Africană şi Sudanul de Sud se află pe ultimele poziţii.

Doar trei țări din G7 – Germania, Canada și Japonia- s-au clasat în prima categorie a clasamentului.

Dintre țările din Europa Centrală și de Est, Estonia ocupă cea mai bună poziție . Urmată de Cehia , Slovenia, Lituania, Letonia, Croația, Slovacia, Polonia, Ungaria, Bulgaria și România.

Evoluția indicelui calității vieții între 2011 și 2023

Din 2011, s-a înregistrat un avans constant al indicelui de progres social. Din 2023, nivelul calității vieții și al bunăstării sociale a scăzut la 63,44, de la 63,75 în 2022.

În ultimii 12 ani, 11 din cele 12 componente care alcătuiesc scorul global au crescut, cel mai mare avans fiind înregistrat de informații și comunicații (+19,55), locuință (+8,70) și apă și salubritate (+7,71). Scorul a scăzut la categoriile drepturi și libertate de exprimare (-6,49).