• Generația născută între 1946 și 1964 se numește baby-boomer, scrie The Economist.  
  • Americanii din generația baby-boomers, care reprezintă 20% din populația țării, dețin 52% din averea netă a acesteia, în valoare de 76 mld. dolari.
  • Mulți cercetători susțin că, pe măsură ce baby-boomerii se vor pensiona, ratele și dobânziile vor crește.

Percepția conform căreia baby-boomers ar fi „încărcați” financiar, dar zgârciți în a cheltui sau a împărți resursele, poate fi explicată prin mai mulți factori socio-economici și psihologici, scrie The Economist.  

Mulți baby-boomers au trăit perioade de instabilitate economică.  Precum criza petrolului din anii 1970 și inflația ridicată. Astfel mulți dintre ei au devenit precauți în privința cheltuielilor și a economiilor.

Generația a crescut cu valori puternice legate de muncă și economisire influențate de părinții care au trecut prin Marea Criză Economică și Al Doilea Război Mondial.

Titlurile zilei

CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO

Care sunt preocupările actuale ale baby-boomerilor?

Pe măsură ce aceștia se apropie sau sunt deja pensionați, mulți sunt preocupați de asigurarea resurselor financiare pentru a-și acoperi cheltuielile de viață, sănătate și îngrijire pe termen lung.

Cheltuielile medicale crescute, inclusiv îngrijirea pe termen lung și asigurarea sănătății, reprezintă o preocupare majoră pentru această generație.

Mulți recunosc cât de norocoși sunt că au acumulat o avere atât de mare. Și doresc să le-o transmită copiilor lor. Să le cumpere o casă sau să le plătească taxele școlare.

Ce spun studiile despre baby-boomeri?

Un studiu realizat de Institute for Fiscal Studies, arată că cei care cred că au șanse „zero” de a avea nevoie de îngrijire pe termen lung își cheltuiesc mai repede averea.

Cu toate acestea, pentru numeroasele persoane care își fac griji cu privire la posibilitatea de a-și pierde mobilitatea sau de a dezvolta demență, riscurile de a cheltui mult astăzi par prea mari.

O lucrare din 2014 calculează că 13,5% din averea agregată a americanilor se poate atribui economisirii pentru cheltuielile medicale la bătrânețe.

Niimi și Horioka, au analizat Japonia și au ajuns la următoarea concluzie: mulți pensionari japonezi nu economisesc doar pentru costul propriei îngrijiri, ci și pentru costul celei a părinților lor, care sunt încă în viață.