• Două dintre restaurantele de fine dining din România, The Artist din Bucureşti şi Baracca din Cluj, anunţă că se închid.
  • Unul dintre motivele închiderii este creșterea costurilor de operare și a prețurilor materiilor prime.
  • Media meniurilor de degustare din România se aproprie de media meniurilor de degustare a restaurantelor cu stele Michelin din Franța, arată o analiză Bookingham.

Două dintre restaurantele care au pus bazele segmentului de fine dining din România, The Artist din București și Baracca din Cluj, anunță în ultimele luni că se vor închide temporar. Vestea scoate în față unele dintre dificultățile cu care se confruntă segmentul de fine dining al industriei HoReCa.

Printre motivele închiderii sunt criza forţei de muncă şi creşterea preţurilor. Un alt factor care a dus la această mişcare îl reprezintă comportamentul noilor generaţii, care nu îşi doresc prea multă sofisticare în relaţia lor cu mâncarea. Restaurantul Noma din Copenhaga, ia o decizie similară în 2023.

Cu ce situații se confruntă restaurantele fine dininig din România

Restaurantele fine dining din România se confruntă cu o serie de încercări care testează supraviețuirea lor pe piață. Creșterea costurilor de operare, în special a prețurilor la energie și materii prime, reprezintă o presiune asupra profitabilității. Restaurantele de fine dining sunt foarte dependente de calitatea ingredientelor, iar scumpirea acestora se resimte direct în buget. De asemenea, salariile angajaților calificați, esențiali pentru un serviciu de înaltă clasă, cresx considerabil în ultimii ani. Fluctuația mare de personal aduce costuri suplimentare de recrutare și training.

Titlurile zilei

CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA
FLORIN TALPEȘ APARE LA NYSE ȘI NMS TV
FERRARI BAGĂ CRIPTO ÎN VITEZĂ
LOEWE FURĂ PRADA
ANAF ÎȘI FACE NORMA DE COLECTARE

Cum se mișcă piața din România?

Media meniurilor de degustare din România se aproprie de media meniurilor de degustare a restaurantelor cu stele Michelin din Franța, arată o analiză Bookingham.

Prețul mediu al unui meniu de degustare în România este de 90 €/persoană, în Malta 125€/persoană iar în Grecia 132 €/persoană.
„ Comparându-ne cu restaurantele cu stele Michelin din Europa, noi avem printre cele mai mici prețuri când vine vorba de fine dining, fiind urmați de Malta și Grecia. Cu toate acestea, reușim să oferim experiențe culinare apropiate de standardul ghidului franțuzesc. Piața din România nu are stele Michelin.