• Un expert în nutriție atrage atenția asupra pericolelor alimentelor ultra-procesate (AUP).
  • Omul de știință spune că acestea ar trebui să poarte avertismente similare celor de pe pachetele de țigări, scrie The Guardian.
  • AUP-urile își măresc constant ponderea în dietele globale.

Un renumit expert în nutriție atrage atenția asupra pericolelor alimentelor ultra-procesate (AUP). El spune că acestea ar trebui să poarte avertismente similare celor de pe pachetele de țigări, scrie The Guardian.

Ce mai spune omul de știință despre alimentele ultra-procesate?

Profesorul Carlos Monteiro de la Universitatea din São Paulo, cel care a introdus termenul de “alimente ultra-procesate”, susține că aceste produse reprezintă o amenințare tot mai mare pentru sănătatea publică la nivel global.
Conform declarațiilor sale pentru The Guardian, AUP-urile își măresc constant ponderea în dietele globale, în ciuda riscurilor pe care le prezintă pentru sănătate. Monteiro subliniază că aceste alimente înlocuiesc opțiunile mai sănătoase și mai puțin procesate. Acestea contribuie la deteriorarea calității generale a dietei.
Cercetătorul brazilian va prezenta aceste îngrijorări la Congresul Internațional de Obezitate. Spune că AUP-urile sunt un factor major în pandemia de obezitate și alte boli cronice legate de dietă, cum ar fi diabetul.

Ce măsuri propune expertul?

Monteiro propune o serie de măsuri pentru a combate consumul de AUP:
1. Campanii de sănătate publică similare celor împotriva tutunului.
2. Restricționarea sau interzicerea reclamelor pentru AUP.
3. Introducerea de avertismente pe ambalaje, asemănătoare celor de pe pachetele de țigări.
4. Interzicerea vânzării AUP în școli și unități medicale.
5. Impozitarea masivă a AUP, cu folosirea veniturilor pentru subvenționarea alimentelor proaspete.
Expertul face o paralelă între industria AUP și cea a tutunului. Ambele cauzează boli grave și mortalitate prematură și sunt produse de corporații transnaționale care investesc profituri uriașe în marketing agresiv și lobby împotriva reglementărilor.
Cu toate acestea, unii experți, precum Dr. Hilda Mulrooney de la Universitatea Metropolitan din Londra, spune că asemănarea cu tutunul este prea simplificată, având în vedere că alimentele, spre deosebire de țigări, sunt esențiale pentru viață și conțin nutrienți necesari.
În ciuda controverselor, apelul lui Monteiro subliniază necesitatea unei dezbateri mai ample privind impactul AUP asupra sănătății publice și potențialele strategii de reglementare a acestora.

Citește și