30.000 de contabili din România, membrii ai CECCAR, se opun ferm proiectului de modificare a legii contabilității, care este publicat în Monitorul Oficial. Amendamentele propuse sub anonimat au scopul de a reorganiza atât profesia, cât și patrimoniul de 45 de milioane de euro al asociației Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România.
Advertisment
Contabilii nu vor să fie supuși unei instituții a statului. Refuză să le fie afectată meseria sau bugetul strâns într-o sută de ani de la reglementarea profesiei. În plus, modificările aduse legii ar încălca grav Constituția, spune Robert Aurelian Șova, Președintele Consiliului superior al CECCAR.
“Aspectele care țin de conformarea fiscală, care apar în urma controalelor fiscale și experții contabili vin ca o garanție, prezintă un punct de vedere profesional, își vor pierde această calitate pentru că prin Comisia de Disciplină tu controlezi activitatea expertului contabil. Din perspectiva expertizelor judiciare, aici lucrurile sunt și mai grave. La nivelul corpului profesional există un mecanism de asigurare a calității prin care expertizele contabile sunt supuse acestui audit de calitate care avizează faptul că acele expertize au fost făcute în conformitate cu proceduri, nu pe fond.
Titlurile zilei
În condițiile în care această structură a auditului de calitate va fi direct subordonată administratorului public care este numit de autoritatea publică, asta înseamnă că statul poate interveni, are creată pârghia prin care să intervină în expertizele judiciare, ceea va duce la decăderea ca probe a acestor expertize judiciare. Este evident.
Nu ne putem permite într-o astfel de situația de criză economică, politică dată de situația conflictuală de la granițe, să mai creăm și alte crize în sistemul de justiție când practic nu există nicio motivare reală a acestor măsuri.
Noi sperăm că, fiind încă într-un stat de drept, este imposibil ca o lege dovedită a conține aspecte de neconstituționalitate să fie promulgată de Parlamentul României, mai ales că noi am și prezentat câteva decizii ale CCR strict legate de cauză, care dovedesc faptul că aceste aspecte care țin de implicarea statului în administrarea unui patrimoniu privat, organizarea unui patrimoniu privat, sunt profund neconstitutionale.
De asemenea, implicarea statului în a decide întreruperea unor mandate obținute pe o lege, legal, încalcă principiului neretroactivității legii, existând decizii ale CCR în acest sens.”, a declarat Robert Aurelian Șova, Președintele Consiliului superior al CECCAR.