Spuneam intr-un episod anterior ca vita de vie are nevoie de caldura, lumina, CO2, apa si ceva nutrienti pentru a produce struguri de calitate pentru vin si/sau masa.
Advertisment
Cantitatea de caldura este vitala pentru vita de vie pentru a parcurge toate fazele fenologice.
Sub 10 grdC este prea frig pentru ca aceasta sa se dezvolte si de aceea este in faza dormanta, iarna. Primavara inmugureste si are nevoie de caldura pentru a inflori si pentru ca boabele sa se dezvolte si sa se coaca.
Fiecare varietate de strugure are nevoie de o cantitate specifica de caldura pe perioada sezonului vegetativ. Pinot Noir se simte bine in zone mai reci in timp ce un Cabernet Sauvignon are nevoie de o cantitate mai mare de caldura, deci se recomanda a fi plantat in zone mai calde.
Sunt cativa factori care influenteaza cantitatea de caldura de care o zona viticola beneficiaza:
Altidudinea – cu cresterea in altitudine temperaturile scad. Mendoza, Argentina este exemplu clasic in care viticultura este posibila in zone altminteri calde apropiate de Ecuator. Fiecare 100m crestere in altidudine, scade temperatura medie cu 0,6 grdC.
Titlurile zilei
Curenti Oceanici – transporta mase mari de are cald (Gulf Stream in Bordeaux) sau reci (Humboldt in Chile sau Benguela in Africa de Sud) prelungind sezonul vegetativ sau racorind climatul in vie, functie de fiecare caz exemplificat.
Ceata – poate avea un efect de racorire in vie intr-o zona cu climat cald. Regiuni viticole de pe coasta Californiei intra in acest tipar.
Solul din plantatie prin culoarea (soluri inchise la culoare) si dimensiunile particulelor (pietris) pot absorbi caldura de la soare si o reradiaza catre vita stimuland coacerea comparativ cu soluri de culoare deschisa si cu retentie mare de apa care au efect opus.
Noroc, continuam saptamana viitoare