Marea întrebare. Procesul de obținere a vinului este unul complex și diferă în funcție de varietatea de struguri, regiunea viticolă și stilul de vin ce urmează a fi produs.
Strugurii se recoltează toamna, atunci când ajung la maturitate, momentul recoltării fiind ales ținându-se cont de nivelul de zaharuri, aciditate, arome și stilul de vin ce urmează a fi produs. Strugurii albi, în general, se recoltează primii, pentru că ajung mai devreme la maturitate.
Scurt, chiar foarte pe scurt: vinificarea strugurilor albi este semnificativ diferită de cea a strugurilor negri. Strugurii albi sunt presați și se obține minunatul must, care este astfel separat de pulpă și pieliță. Urmează fermentația alcoolică, atenție, doar a mustului, pe care o vom detalia într-un episod separat. Stilul vinului depinde de temperatura de fermentare, tipul de drojdii folosite și vasul în care are loc (inert sau butoaie de stejar, a căror vârstă, proveniență și dimensiune pot diferi).
Vinurile albe pot parcurge apoi o perioadă de maturare în vase inerte sau în butoaie de stejar (vin cu arome suplimentare: vanilie, nucă de cocos, fum, lemn de cedru, cuișoare, nucșoară etc.).
În cazul vinurilor roșii, se face întâi o zdrobire a boabelor, iar la fermentația alcoolică participă mustul, pielița și pulpa. Acum extragem aromele, culoarea și taninurile. Aceleași variabile intervin: drojdii, temperatură de fermentare, tipul de vas folosit, dar și frecvența de scufundare a „căciulii” (cât de multă culoare și taninuri dorim în vinul final). Abia apoi urmează presarea, conversia malolactică, maturarea etc.
Vinurile roze se obțin exclusiv din struguri negri. Fermentația alcoolică durează doar câteva ore, apoi mustul parțial fermentat este drenat de pe pielițe și continuă fermentația ca un vin alb (fără pielițe și pulpă). Legislația multor țări nu permite obținerea unui roze prin amestecarea unui vin alb cu unul roșu.
Noroc, pe săptămâna viitoare!
Advertisment