Astăzi vorbim despre amfore. Acestea sunt vase din lut ars (ceramică) folosite în fermentația alcoolică, maturarea vinului și chiar depozitarea lui.
Cu origini încă din antichitate (Georgia fiind creditată ca loc de naștere al acestor vase, acum cca 8000 de ani), au început să fie redescoperite în vinificația modernă artizanală și de calitate.

Au o porozitate la fel ca betonul sau lemnul, permițând astfel o oxigenare lentă fără a adăuga arome.
Poate fi amplasată folosind un suport special deasupra solului (control ambiental al temperaturii) sau îngropată în pământ, caz în care temperatura este menținută la un nivel constant.

Capacitatea lor este mai mică decât a tancurilor de inox sau a cisternelor de beton, fiind limitată undeva la până în 1000 de litri, cele cu capacitate mai mică (200 – 300 litri) oferind vinificatorului flexibilitatea de a experimenta și de a se ”juca” cu varietăți de struguri și tehnici noi, în loturi mici.

Titlurile zilei

Averile miliardarilor cresc accelerat
CE URMEAZĂ PE BVB?
Memecoins exploatează tragedia lui Charlie Kirk
Aurul scade cu 0,5% la 3.671 dolari pe uncie
DRUID AI OBȚINE 32 MIL. DOLARI FINANȚARE

Variantele moderne au formă ovoidală, iar ca puncte forte ale acestui tip de vas putem enumera:

Convecție naturală: forma ovoidală permite mustuielii să se ridice natural pe pereții vasului împinsă de CO2 produs în timpul fermentației, pentru ca apoi să cadă în mijlocul vasului obținând astfel un “battonage” (adică amestecul drojdiilor în vin) discret fără intervenția oenologului.
Permit o ușoară microoxigenare a vinului conferind acestuia structură, complexitate și textură.
Neutre d.p.d.v. aromatic, adică nu dau arome suplimentare vinului, focusul fiind pe caracterul soiului de strugure.
Oferă stabilitate termică, menține temperatura constantă pe parcursul fermentației alcoolice și/sau a maturării vinului.
Bine întreținute, sunt durabile, dar ușor fragile și cu capacitate mai mică datorită limitărilor constructive.

Sunt ideale pentru vinuri artizanale, “neintervenționiste” și de “terroir”, unde accentul se pune pe autenticitate și naturalețe.