In lume, exista mii de varietati de Vitis Vinifera, le mai numim si soiuri de struguri. Pentru consumatorul de vin, diferentele intre acestea sunt percepute ca variatii de culoare si arome care provin din strugurele propriu zis. Aceste diferente nu se opresc insa doar la gustul si calitatea fructului in sine, lucrurile nu sunt asa de usoare precum par. La alegerea unei varietati de struguri pentru plantare, viticultorul este interesat sa stie care e perioda de inmugurire, perioada de coacere, (ambele pot varia intre timpurie si tarzie) si/sau rezistenta la anumite boli a soiului ce urmeaza sa il selecteze. Astfel, pentru a intelege ce este o varietate de struguri este necesar sa cunoastem cum este crescuta si multiplicata, pentru ca, ce credeti, aceasta din urma operatie nu se poate face simplu prin insamantare.

Pentru a conserva calitatile unei varietati sau soi de strugure multiplicarea sau propagarea acestora se face prin 3 metode:Butasirea – cea mai comuna si simpla metoda, implica plantarea sau inradacinarea unei coarde prelevata in toamna anterioara, ce a fost pastrata corespunzator peste iarna fie in nisip sau in camere frigorifice.

Aceasta coarda, pe perioada iernii se lemnifica iar primavara dezvolta relativ usor radacini.Marcotajul – presupune indoirea unei ramuri (lastar) din vita mama si ingroparea ei in sol unde va dezvolta radacini. Toamna, dupa incetarea vegetatiei se separa prin taiere marcota sau vita noua de planta mama. Altoirea – presupune introducerea unui ochi intr-o despicatura efectuata in planta portaltoi. Aceste metode de propagare asigură reproducerea viței de vie, păstrând caracteristicile soiului dorit a zestrei genetice și permit extinderea plantațiilor. Cum spuneam, nimic nu este simplu

Titlurile zilei

Averile miliardarilor cresc accelerat
CE URMEAZĂ PE BVB?
Memecoins exploatează tragedia lui Charlie Kirk
Aurul scade cu 0,5% la 3.671 dolari pe uncie
DRUID AI OBȚINE 32 MIL. DOLARI FINANȚARE