Ce spun datele statistice: la finalul lunii august numărul de angajați din sectorul bugetar a fost de 1,23 milioane. Față de august 2019 avem o creștere de 5.000 de angajați.

Din ianuarie până în august  cheltuielile de personal au costat bugetul 72 de miliarde de lei, adică 35% din totalul veniturilor strânse la buget.

Când îi mai auziți pe politicieni că  vă  vorbesc despre reforma și restructurarea aparatului bugetar, poate vă amintiți aceste cifre.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Indiferent de numele guvernului și culoarea partidelor, restructurarea la stat, în România, se face prin creșterea numărului de angajați, nu prin reducerea lor, așa cum se face o restructurare într-o companie privată.

Bineînțeles că din cauza COVID-ului am avut nevoie de mai mulți oameni în sectorul sanitar, dar ce am făcut cu celelalte sectoare?

În timp ce firmele private nu știu de unde să mai taie angajați și salarii ca să supraviețuiască și în această criză, de sectorul bugetar nici un guvern nu vrea să se atingă.

Administrația publică este o feudă, fanariotă, din care se extrag adevărate rente.

Drama este că și noile generații, care vor să rămână în țară, și-au stabilit ca primă opțiune să obțină un post la stat, de unde să iasă la pensie.

Dorința de a lucra într-o companie privată românească este pe ultimul loc pentru că acolo câștigi cât muncești.

Ironic salariile în firmele private românești sunt cu 30% mai mici decât la stat deși aceste companii plătesc cele mai multe taxe și impozite la buget din care se plătesc toate cheltuielile de personal.

Nici un guvern nu vrea să se atingă de aparatul bugetar pentru că și-ar pierde voturile.

Așa că firmele private trebuie să plătească și această factură.