Suntem la jumătatea drumului către o piață de internet fix monopolistă, în care un singur furnizor va avea toți clienții și va face legea pe piață – așa cum o făcea cândva Romtelecom pe segmentul de telefonie fixă. Nu o spun eu, ci o spune ANCOM, adică Autoritatea de Reglementare în Comunicații, instituția care face regulile pentru piața de telecom și care are acces la toate datele operatorilor, și care a făcut aceste calcule.

Mai exact indicele care măsoară gradul de concentrare al unei piețe, cu valori între mai puțin de 1.000 de puncte – când piața e concurențială, și de 10.000 de puncte când piața e monopolistă adică, era în România, la finele anului 2023 la valoarea de 5.312 puncte, deci la jumătatea drumului dintre concurență și monopol. Balanța a trecut de 5.000 de puncte ultimii doi ani, după o creștere de 1.000 de puncte conform cifrelor ANCOM. Că piața merge în direcția asta, se vede cu ochiul liber.

Câți furnizori de net fix se mai bat pe banii tăi? Un răspuns pentru lipsa de oferte e că într-un deceniu numărul furnizorilor de net fix a scăzut dramatic – de la 793 în decembrie 2013, la 330 în decembrie 2023 – conform aceluiași ANCOM.

Titlurile zilei

AROBS estimează pentru 2025 o cifră de afaceri de 460 mil. lei
ANAF identifică 22.000 de persoane care închiriază locuințe prin Airbnb și Booking
Nokian Tyres începe livrările de anvelope
RAFINOR bate palma cu MAGNOR
VINE PRIMĂVARA ÎN AGRICULTURĂ
ÎNLOCUIEȘTE A.I.-UL CREATIVITATEA?

Dar, o cifră și mai importantă în această discuție este alta: în 2013 liderul de piață avea 47% dintre clienți, iar la finele anului 2023 avea 70%, dintre care 9 puncte procentuale adăugate în ultimii doi ani. E vorba de aceeași companie, bineînțeles.

Unde e restul pieței? Alți doi furnizori au 28% din clienți, iar restul de 327 au 1,7%.O direcție fixă pentru piață, s-ar putea spune.