Te-ai simțit vreodată impostor? Ai simțit că nu îți meriți poziția, locul, salariul? Nu ești singurul. Potrivit unor studii realizate la nivel internaţional, 70% din populaţie a experimentat, la un moment dat în carieră, sindromul impostorului.

Când suferi de acest sindrom, ţi se pare că lucrurile care ţi se întâmplă se datorează circumstanţelor, norocului sau altor oameni şi nu meritelor tale. Simţi că nu eşti niciodată destul de pregătit, că nu ai cele mai bune răspunsuri la întrebările din jurul tău, că nu eşti destul de competent. Altfel zis, că niciodată nu eşti destul de bun.

Când trăieşti în acest mindset, faptul că nu te consideri suficient de bun te face să simți că ocupi fraudulos o poziţie în societate sau în companie şi cumva te aștepți ca în orice clipă să fii demascat. Şi, evident, crezi că eşti singurul în această situaţie! Avem o întreagă generaţie de oameni care au fost crescuţi cu mentalitatea că doar a fi cel mai bun este acceptabil.

Titlurile zilei

MENȚINE ROMÂNIA STABILITATEA FISCALĂ ÎN 2025?
ULTRAHUMAN LANSEAZĂ RING RARE
CHATGPT ÎȚI AMINTEȘTE SĂ-ȚI PLIMBI CÂINELE
SEC ÎL DĂ ÎN JUDECATĂ PE MUSK
CÂȚI ROMÂNI INVESTESC PRIN REVOLUT?
CIOLACU VORBEȘTE DESPRE PLAFONAREA PREȚURILOR LA ENERGIE

Nota 10, care te făcea să vii acasă cu entuziasm de la școală, nu avea nicio valoare dacă şi alţii reușeau să ia note similare. Cu alte cuvinte nici nota maximă nu poate să ne mulțumească, dacă asta nu ne pune automat deasupra celorlalți. Astfel, când începem să credem că merităm ceva doar dacă nu facem vreo greşeală sau dacă nu afişăm vreo vulnerabilitate, atunci este foarte greu să acceptăm lucrurile bune care ni se întâmplă şi generăm un cerc vicios care se autosusţine. Soluția pare simplă, dar nu este.

Trebuie să ne asumăm vulnerabilitățile și să nu ne mai speriem de momentele în care nu reușim să părem perfecți în ochii celorlalți. Primul pas ar putea fi să recunoaștem că avem acest sindrom și să începem să discutăm despre acesta cu cei din jurul nostru.