20% din efort produce 80% din rezultate sau binecunoscutul principiu Pareto.

Jurnalistul american David Finkel a venit cu ideea de a aplica regula de 20/80 la managementul timpului, aplicând-o la ea însăși de încă două ori. În felul acesta a generat 4 tipuri de timp ABCD (de la scump la ieftin).

Din punct de vedere matematic, acest lucru se traduce astfel:

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Timpul D este cel mai neproductiv – 80% care produce 20% din rezultate. Aici intră multe activități care pot fi delegate, automatizate, eliminate.

Timpul C este cel mai productiv – pentru că 20% produce 80% din rezultate. Este timpul de pe urmă căruia încasăm în prezent cele mai multe venituri. Din păcate, majoritatea ne oprim aici.

Dacă mergem mai departe cu ponderile, descoperim Timpul B sau dulcele 4%, pentru că 20% din 20% înseamnă 4% din timp care ar produce 80% din 80% din rezultate, adică 64%. Într-o săptămână de lucru de 40 de ore asta înseamnă o oră și jumătate. Care este acel hobby a cărui productivitate versus timpul de tip D ar putea fi de 64 de ori mai mare?

Dacă mai aplicăm încă o dată regula 20/80, ajungem la aproximativ 1% din timp care ar produce 50% din rezultate. Acesta este Timpul A sau magicul 1%, pentru că e simplu – mai puțin de 30 de minute ar produce 50% din veniturile tale.

Așadar, timpul nu este egal când vine vorba de rezultate. Marea majoritate pică în capcana de a se concentra pe timpul de tip C, cu 20% producând 80% din rezultate.

Desenează o matrice cu cele 4 tipuri de timp și listează toate activitățile și hobby-urile potențiale generatoare de venit. Așează-le pe fiecare în funcție de categoria ABCD, încearcă să elimini cât mai mult din D și cultivă ceea ce poate deveni B și A în viitorul apropriat.