Cum folosești metoda Duncker pentru a rezolva mai eficient probleme?

Gândire critică, gândire strategică, rezolvare creativă a problemelor: toate acestea sunt pe lista aptitudinilor de care vom avea nevoie pe viitoarea piață a muncii.

Dacă vrei să testezi una din aceste abilități, respectiv cea de a rezolva probleme mai eficient, îți propun un exercițiu introdus de psihologul Karl Duncker în 1945 și prezentat de autorul David Epstein în cartea sa Range.

Să presupunem că ești doctor. Pacientul tău suferă de o tumoră malignă inoperabilă. Ce variantă alegi ca să salvezi pacientul?
a. Raze la intensitate ridicată care să distrugă tumora, dar în același timp vor distruge și țesutul sănătos
b. Raze la intensitate scăzută cu care nu vei afecta țesuturile, dar nici nu vei putea distruge tumora.

În timp ce te gândești, o să îți spun o mică poveste:

Un general trebuia să cucerească o fortăreață, dar avea nevoie de toate trupele sale în același timp pentru a reuși. Din păcate, drumurile de acces erau minate, prin urmare doar efective mici de soldați puteau traversa în siguranță. Generalul s-a gândit la un plan: A împărțit armata în grupuri de dimensiuni mai scăzute care au pornit în același timp pe drumuri diferite, dar sigure, spre fortăreață. Planul a funcționat.

Tu ce ai făcut cu pacientul tău?

Cum ar fi dacă ai folosi o experiență din afara domeniului tău – de exemplu cea a generalului de mai sus – pentru a rezolva o problemă aparent fără soluție? Dacă vei direcționa din mai multe surse mai multe raze de intensitate mai scăzută, vei obține per total intensitatea necesară pentru distrugerea tumorii fără, însă, să afectezi țesuturile sănătoase.

La fel este și în business. Pentru a rezolva mai eficient probleme, ai nevoie să te detașezi de industria ta și să observi analogii din alte domenii. Nu te panica dacă nu vei reuși din prima.
Doar 30% din cei în aceeași situație cu tine au rezolvat problema radiației lui Duncker.

Prin urmare, mușchiul analogiilor în rezolvarea mai eficientă a problemelor complexe trebuie antrenat.

Titlurile zilei

ANULAREA CREANŢELOR FISCALE RESPECTĂ PREVEDERILE CODULUI DE PROCEDURĂ FISCALĂ
TENDINȚE, RISCURI ȘI COMPANII DE URMĂRIT ÎN TEHNOLOGIE, INDUSTRIE ȘI ENERGIE
ANGAJAȚII DIN AGRI NU MAI AU FACILITĂȚI
E DOVADĂ DE CULTURĂ?
TAXĂ, DU-MĂ UNDE VREI!
CE SPUNE EY ROMÂNIA DESPRE NOILE REGULI?