Talentul este adesea invocat, fie că vorbim de afaceri, sport, cinematografie, muzică sau politică. În momentul în care cineva are o realizare notabilă, ne grăbim să o atribuim talentului înnăscut.
Sociologul Daniel Chambliss a realizat studiul Latura prozaică a excelenței, prin care și-a propus să afle elementele definitorii pentru succesul înotătorilor olimpici. Așa a descoperit că performanțele excepționale nu se datorează exclusiv talentului, ci se află la intersecția a zeci de mici abilități sau activități. Aceste observații au fost preluate de Angela Duckworth, licențiată în neurobiologie la Universitatea Harvard și deținătoarea unui doctorat in psihologie la Universitatea din Pennsylvania și a unei burse Mac Arthur a geniilor.

Astfel, a luat naștere teoria psihologiei reușitei care se rezumă la două ecuații simple:
talent x efort = abilitate
abilitate x efort = realizare
Dacă ai un talent și nu depui efortul de a-l practica, nu îl vei transforma intr-o abilitate.
Dacă ai o abilitate și nu depui din nou efort, nu o vei transforma în ceva productiv. Ea va rămâne la stadiul de “ce-ai fi putut să faci, dar n-ai făcut”. Practic, efortul contează de două ori. David Popovici este un înotător talentat, dar și foarte muncitor. Putem spune cu lejeritate că este o persoană gritty, un cuvânt definit de Angela Duckworth care îmbină deopotrivă pasiunea și perse-verența. Cum poți folosi teoria psihologiei reușitei în viața personală și profesională?

  1. testează cât de gritty (pasionat și perseverent) ești cu ajutorul Scalei Grit – o poți găsi pe site-ul http://angeladuckworth.com/grit-scale
  2. descoperă-ți o pasiune pe care sa o dezvolți, iar apoi să o aprofundezi. Într-un studiu Gallup din 2022, doar 21% dintre adulți se declarau implicați la locul de muncă
  3. stabilește-ți o practică deliberată, respectiv una cu obiective clare de autodepășire
  4. înconjoară-te de oameni gritty
    Hai la treabă!

Titlurile zilei

TENDINȚE, RISCURI ȘI COMPANII DE URMĂRIT ÎN TEHNOLOGIE, INDUSTRIE ȘI ENERGIE
ANGAJAȚII DIN AGRI NU MAI AU FACILITĂȚI
E DOVADĂ DE CULTURĂ?
TAXĂ, DU-MĂ UNDE VREI!
CE SPUNE EY ROMÂNIA DESPRE NOILE REGULI?
CE VREA ANIS DE LA GUVERN?