În România, ca de altfel în toată Europa, criza prețurilor la energie se va trasforma într-o revoltă de masă.

Guvernul nu mai poate subvenționa plafonarea prețurilor la energia electrică și gaze așa cum o face acum, nu mai are bani, și oricum nu-i plătea, așa că toată lumea încearcă să găsească soluții. Din păcate, orice variantă oficială propusă la această criză va fi criticată de toată lumea. Nimeni nu poate plăti prețurile actuale de pe piața liberă, care sunt de zece ori mai mari decât anul trecut.

După ce Putin a atacat Ucraina, iar Rusia a început să se joace cu gazul și cu petrolul, piața energiei din Europa mai are puțin și face implozie. Toate țările din Europa încearcă să găsească soluții pentru ca populația și companiile să plătească prețuri mai mici, dar în același timp, statul, companiile care produc și furnizează energie, să nu dea faliment. În România, schema de compensare ar costa bugetul de stat între 30-40 de miliarde de lei, conform analiștilor.

Titlurile zilei

ECOFIN APROBĂ PLANUL BUGETAR STRUCTURAL
GOOGLE INVESTEȘTE ÎN ANTHROPIC
CE CÂȘTIGI LA DAVOS?
ROMÂNIA CÂȘTIGĂ ARBITRAJUL DE LA WASHINGTON
COMPANIILE SUNT PRUDENTE ÎN 2025
ANRSPS LIMITEAZĂ DREPTUL DE PREEMPȚIUNE

Virgil Popescu, ministrul Energiei, spune că această schemă ar costa numai 16 miliarde de lei după calculele ANRE, autoritatea de reglementare în energie. Dar 16 miliarde de lei înseamnă 3 miliarde de euro numai într-un an, o sumă imensă.

Războiul din Ucraina nu pare să se termine așa de repede, ceea ce înseamnă că iarna care vine va fi ca o iarnă siberiană economică în mijlocul Europei. Ca atare, Europa se pregătește de o raționalizare energetică ca în timpul războiului sau cum era în România pe vremea lui Ceaușescu.

Nimeni nu știe cum vor evolua lucrurile, așa că singura certitudine este reducerea și raționalizarea consumului de energie electrică și gaze de toată lumea.  Nu există altă soluție realistă și viabilă în acest moment. Nici Europa, nici țările bogate, nici România, nimeni nu poate plăti prețurile actuale de pe piața energiei. În aceste condiții, consumul trebuie redus la minimum, doar la strictul necesar. Și noi și nemții și francezii și britanicii.

Este bine și pentru companiile din energie, pentru că nu vor mai produce și nu vor mai vinde energie pe care nu vor mai primi bani.

Așa că, nu mai lăsați luminile aprinse în toate camerele, scoateți aparatele electrocasnice din priză, nu mai ardeți gazul degeaba, la propriu și la figurat. Aceasta este soluția cea mai realistă economic în acest moment.