Multă lume întreabă ce se va întâmpla cu prețurile proprietăților rezidențiale, de la apartamente până la case și terenuri, în actualul context economic și geopolitic.

Prețurile la materialele de construcții au explodat, toate prețurile cresc, inflația crește, dobânzile cresc, iar puterea de cumpărare scade.

Lângă noi, în Ucraina, există un război în toată regula, care nu știm când se va termina.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Ce știm acum cu certitudine este că după atacarea Ucrainei de către Rusia, pe 24 februarie, tranzacțiile pe piața imobiliară au scăzut instantaneu, investitorii devenind foarte precauți, adică cei care cumpărau apartamente pentru a le da în chirie sau pentru a câștiga din diferența de preț între momentul achiziției de pe planșă până în momentul finalizării construcției, când prețurile sunt mult mai mari.

Conform ultimul sondaj CFA, realizat în rândul a 250 de analiști, se remarcă reducerea ponderii respondenților care cred că prețurile proprietăților imobiliare rezidențiale din marile orașe vor crește în următoarele 12 luni: numai 13,6% dintre analiști, cel mai mic nivel din noiembrie 2020, cred că prețurile vor crește.

În același timp s-a majorat ponderea participanților la sondaj care consideră că prețurile vor scădea, respectiv 40,9%, cea mai mare pondere din noiembrie 2020.

După un deceniu de viață bună dezvoltatorii se confruntă acum cu prima problemă majoră: din cauza creșterii prețurilor materialelor de construcții prețurile apartamentelor și caselor vor fi mai mari, dar nimeni nu știe dacă cei interesați, cumpărătorii, vor plăti aceste prețuri.

Pentru un apartament în care să locuiești prețul contează, dar nu atât de mult. Pentru investitorii care cumpără mai multe apartamente, prețul contează pentru că el se raportează la chirie, care determină randamentul unui plasament.

În ultimii ani randamentele au scăzut iar acum, odată cu creșterea dobânzilor la bancă, randamentele se egalizează.

Va fi o piață extrem de interesantă pentru că nimeni nu știe acum încotro se vor duce prețurile în continuare, în sus sau în jos.