Cu toții aplaudăm decizia celor două companii, OMV Petrom și Romgaz, de a începe lucrările de exploatare a gazelor din Marea Neagră, din proiectul Neptun Deep, cel mai mare proiect offshore descoperit până acum. Volumul estimat de gaze este de 100 de miliarde de metri cubi, iar valoarea totală de investiții a proiectului este de 4 miliarde de euro, care nu înseamnă bani puțini. Prima moleculă de gaz ar trebui să intre în sistem în 2027, deci peste patru ani. Problema este că în patru ani, România trebuie să dezvolte ceva care să preia și să consume intern aceste gaze care ies din Marea Neagră.

În acest moment, dincolo de a acoperi importurile de gaze, noi nu avem ce să facem cu gazele din Marea Neagră decât să le exportăm în formă brută. În acest moment, nu avem o rețea de gaze suficient de mare pentru consumul populației, pentru că jumătate din țară, în special în zona rurală, folosește lemnul și butelia pentru încălzire. Nu mai avem industrie chimică, petrochimică, care să utilizeze acest gaz din Marea Neagră, prin intermediul căruia să se facă alte produse.

Așa că, pentru a nu fi exportat brut, cu cea mai mică valoare adăugată, cineva trebuie să facă ceva. Statul trebuie să extindă rețeaua de gaze pentru populație, poate sunt companii de stat care vor să învie industria chimică, poate sunt companii și investitori privați care vor să investească în industria de îngrășăminte și să folosască gazul din Marea Neagră ca materie primă. Dă bine să spunem că prin intermediul gazelor din Marea Neagră ne asigurăm independența energetică, dar nu este suficient. Guvernul Ciolacu trebuie să vină acum cu un plan pentru România, de folosire în România a gazelor extrase din Marea Neagră. Să vedem dacă acest guvern, dacă această coaliție PSD-PNL care vrea să rămână la putere și după alegerile de la anul, este în stare de ceva.

Titlurile zilei

IOHANNIS FACE DECLARAȚII DUPĂ DECIZIA CCR
UE SEMNEAZĂ ACORD CU MERCOSUR
SE ANULEAZĂ PRIMUL TUR
CU CE DOBÂNZI VINE TEZAUR?
CE SE ALEGE DE BVB?
COMISIA EUROPEANĂ INTENSIFICĂ MONITORIZAREA TIKTOK