Rusia a atacat militar Ucraina, un eveniment de neconceput într-o Europă liniștită, care nu a mai avut un conflict militar major de 77 de ani.

Ani și decenii, Kremlinul a fost un actor de temut de toată lumea la nivel mondial, dar mai ales în regiunea noastră, pe care a controlat-o politic decenii întregi, până când a căzut comunismul sau Perestroika, socialismul cu față umană. Din deceniul ‘90, țările din Est, foste comuniste, au renunțat la Rusia și s-au îndreptat către lumea occidentală, inclusiv România.

Într-o cursă cu SUA, cu capitalismul american, imperiul sovietic a căzut nu din punct de vedere politic și militar, ci din punct de vedere economic, exact cum va cădea acum și imperiul lui Putin. Rusia nu mai este ce-a fost, asta dacă a fost vreodată în realitate.

Până la urmă, totul ajunge la bani, la puterea economică a fiecărui stat sau uniune de a susține țara și zonele de influență exterioare.

În 1990, SUA avea un PIB de 5.900 de miliarde de dolari, iar acum are 21.000 de miliarde de dolari. Rusia avea în ‘90 un PIB de 516 miliarde de dolari, iar acum are numai 1.500 de miliarde de dolari, adică 7% din puterea economică a americanilor.

În timp ce Casa Albă alocă 250 de miliarde de dolari pe an pentru armată, Rusia nu poate aloca mai mult de 20 de miliarde de dolari. O diferență enormă. Dacă adăugăm și puterea economică a Uniunii Europene, de 13.400 de miliarde de dolari pe an, vedem cât de mică este Rusia.

Dar cel mai interesant lucru în acest clasament al puterilor economice este China. Dacă în 1990, Beijing-ul avea o putere economică de 360 de miliarde de dolari, sub Rusia, acum China a ajuns la o putere economică de 14.700 de miliarde de dolari, peste puterea economică a Uniunii Europene, și aproape de cea a Statelor Unite.

Putin a atacat militar Ucraina în încercarea de a rămâne la masa puterii globale, dar acest lucru nu se va întâmpla. Chiar dacă va mai trimite rachete în Ucraina, Rusia va fi  îngenunchiată economic.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU