2022 a fost un an extraordinar, la propriu și la figurat care ne-a testat nervii și rezistența la evenimente neașteptate. Atacarea militară și invadarea Ucrainei de către Rusia ne-a adus aminte că trecutul nu se uită niciodată și că un război poate izbucni peste noapte, chiar într-o Europă liniștită. Norocul nostru a fost că nu am ratat șansa de a intra în NATO exact atunci când se mai putea. Daca NATO ne asigură apărarea militară, intrarea în UE ne asigură apărarea politică și economică. Este bine să nu uităm că din 2007, de când am intrat in UE, economia României a crescut de trei ori.

Războiul din Ucraina a adus la explozia prețurilor la energie, ceea ce a prins pe picior greșit Europa, Bruxelles și în primul rând i-a prins într-un offside mare pe nemți care sunt dependenți până peste cap de gazul rusesc. După decenii de liniște economică datorită globalizării și extinderii comerțului și a investițiilor, inflația a înviat în lumea Occidentală. Sunt trei generații de corporatiști care nu s-au confruntat cu această problemă de creștere accelarată a prețurilor. Creșterea salarială nu poate să țină pasul cu creșterea prețurilor, ceea ce înseamă o scadere semnificativă a puterii de cumpărare.

Inflația a dus la creșterea dobânzilor peste tot în lume, ceea ce ridică o mare problemă tuturor economiilor, business-ului și nu în ultimul rând populației care este îndatorată la maxim. Băncile Centrale încearcă să scadă inflația prin creșterea dobânzilor, dar asta înseamnă reducerea activității economice, restructurarea companiilor și darea oamenilor afară. Nimeni nu are un răspuns când această inflație, aceste creșteri de prețuri se vor opri. Țările occidentale încă nu s-au confruntat cu proteste, cu ieșirea oamenilor în stradă, cu întreruperea activităilor economice datorită paltformelor sociale, acolo unde oamenilor le este mai la îndemână să protesteze. Dacă 2022 se încheie acum, cu toții ne uităm la 2023 sperând ca lucrurile să se mai liniștească, astfel încât să ieșim din adăposturile în care ne-am ascuns de frica bombardamentelor cu evenimente.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE