Deși războiul din Ucraina continuă, și nu pare că cele două părți ar vrea să găsescă o soluție, Europa începe treptat să-și revină atât politic cât și economic. Guvernele europene au devenit mai realiste față de război și mai ales față de războiul energetic declanșat de Putin.

Din punct de vedere economic, după explozia prețurilor la energie, care a dus la creșterea exponențială a inflației în 2022, creșterea prețurilor depășind chiar 10%, nivel nemaiîntâlnit de 30-40 de ani, ultimele date pe decembrie arată ceva mai mult optimism. Inflația din Europa a scăzut la o singură cifră, 9,2%, iar trendul pare să fie de scădere. Dar cel mai important lucru este că prețul gazului a scăzut la 70 de euro/MWh, nivel similar cu cel care era înainte de declanșarea războiului din Ucraina, în februarie. În august, prețul gazului depășise 250 euro/MWh, iar toată lumea credea că se va ajunge la 400-500 euro/MWh, exact cât era amenințarea lui Putin. De teamă să nu crape economia Europei având în vedere nivelul foarte mare al prețului gazelor, Uniunea Europeană a plafonat prețul gazelor în decembrie, la 180 euro/MWh. Dar între timp, vremea neașteptat de blândă, depozitele de gaze pline, scăderea cererii din cauza reducerii activității economice, au făcut ca prețul gazului să scadă spre 70 euro/MWh.

Nu am ieșit încă din iarnă, dar oricum situația de pe piața energiei este mult mai bună decât se vorbea în august-septembrie. Având în vedere că inflația dă semne de scădere nu numai în Europa ci și în SUA, băncile centrale încep să se gândească că nu mai trebuie să majoreze atât de mult dobânzile.  S-ar putea să mai vedem o creștere, dar presiunea nu mai este atât de mare. Dimpotrivă, încep să se facă planuri pentru perioada de scădere a dobânzilor.

Deși companiile din tehnologie încep să facă disponibilizări, investitorii de pe burse nu mai sunt atât de pesimiști având în vedere că situația economică, politică, energetică și socială pare să fie mai bună decât așteptările. Toată lumea a început să vadă că armata lui Putin nu este ceea ce se credea și că amenințările lui nu pot fi susținute de realitate. Cu puțin noroc, atât SUA cât și Europa s-ar putea să evite recesiunea economică prognozată pentru primul trimestru din acest an. Așa că, situația este mai bună decât așteptările la început de 2023.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU