Desi preturile apartamentelor cresc sustinut de citiva ani buni, piata imobiliara rezidentiala din Romania este in continuare ieftina, cel putin daca ne uitam la indicatorul de accesibilitate.

Saptamana trecut, KIWI Finance, cel mai mare broker de credite, a publicat primul indice propriu legat de posibilitatea cumpararii unui apartament, ca un raport intre pretul mediu pe mp si salariul mediu pe economies au pe orase.

Daca in 2008, cel mai scump an imobiliar de care foarte multi isi aduc aminte, multiplu a fost de 4,5-5 , acum acest multiplu este de 1,8 , cel mai bun grad de accesabilitate din ultimii 17 ani. In present salariul mediu a ajuns la 3.600 de lei, adica 720 de euro, in timp ce pretul mediu de achizitie a unui apartament printr-un credit ipotecar a fost in 2021 de 1.289 euro/mp.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

In Bucuresti acest indice chiar mai accesibil, de 1,59 fata de 1,8 la nivel national, pentru ca salariul mediu este mai mare, de 4.612 lei, adica 932 de euro. Pretul pe mp in Bucuresti, tranzactionat, este de 1.486 euro.

In Cluj, cea mai scumpa piata , multiplul de accesabilitate este de 1,86 peste media nationala si peste Bucuresti. Aici metrul patrat de apartament a ajuns la 1.586 euro, iar salariul mediu este de 4.291 lei, adica 860 de euro.

Dar nu Clujul are cel mai mare multiplu, ci Constanta, unde acest indicator este de 2,06. Desi metrul patrat de apartament este mai mic decit in Cluj si Bucuresti, salariul mediu este mult mai mic, de 3.148 de lei, 635 de euro, chiar sub media nationala.
Piata pentru achizitia unui apartament a devenit mult mai accesibila decit in 2008 si chiar fata de ultimii ani, pentru ca salariul mediu a crescut peste cresterea preturilor apartamentelor. Chiar daca preturile apartamentelor au crescut in ultimii ani, ele sunt inca sub nivelul din 2008. Iar in tot acest interval salariul mediu a crescut cu 150%.

Avand in vedere ca achizitia unui apartament este la cel mai bun nivel de accesabilitate, pe medie, preturile vor creste in continuare. Problema este ca oferta de apartamente noi este cu mult sub cerere. Iar blocurile nu se pot construe peste noapte. Asta chiar daca ai scos autorizatia de constructie repede, adica intr-un an. In aceste conditii, multa lume se uita dupa apartamente vechi, o piata care era optiunea a doua intr-o achizitie. Iar preturile cresc. Conform ZF Index imobiliar pe trei camera , la finalul lunii decembrie in 9 cartiere din 20 preturile au depasit 100.000 de euro, cresterea anuala fiind de 4,5%.