Luni după-amiază, total surprinzător, președintele și-a dat demisia cu toate că în urmă cu două săptămâni dăduse asigurări că nu intenționează să facă acest pas, pentru a nu lăsa țara în criză. Dincolo de protestele și victoria celor care i-au cerut demisia, important este ca acum guvernul PSD/PNL/UDMR să stea în picioare, pentru a nu avea o criză politică majoră.
Advertisment
Cu un președinte interimar mai putem funcționa, dar cu un guvern slab sau cu lipsa unui guvern România nu poate avea stabilitate politică. Și asta nu ne trebuie deloc. Guvernul actual trebuie să găsească finanțare internă și externă pentru a trece în liniște anul, și fără un impact major în dobânzi, iar suma necesară nu este deloc mică, ci chiar foarte mare – 213 miliarde de lei, adică peste 42 de miliarde de euro.
Această sumă este necesară pentru a acoperi deficitul bugetar din acest an și pentru a refinanța datoriile care ajung la scadență și care trebuie reînnoite. Fără o stabilitate politică la nivel guvernamental, fără o coaliție care să aibă majoritate în Parlament, ne va fi destul de greu să trecem în liniște complicatul an 2025, când în luna mai vom avea alegeri prezidențiale.
Titlurile zilei
România nu mai este pe vârful creșterii economice, bugetul de stat este de austeritate, dar și așa va fi greu de realizat, investițiile străine sunt puse pe hold, iar investițiile private românești nu sunt suficient de puternice. Doar statul poate să impulsioneze economia prin investiții publice, dar daca nu ai bani in buget va fi mai greu. BNR spune că monitorizează cu atenție piețele financiare unde se tranzacționează cursul valutar și datoria României. Într-o lume deschisă orice criză politică se reflectă imediat în cursul valutar, pe piața dobânzior și pe piata bursieră. Iar în business toată lumea devine mai reticentă, fără noi investiții, fără noi creșteri salariale, fără noi proiecte. Noi nu avem nevoie de așa ceva. Dar întâi avem nevoie ca acest guvern și această coaliție să rămână stabilă.