Acum un an, când era liniște și piața interbancară înota în lei, nicio bancă nu credea că va ajunge ca în câteva luni să fie nevoită să tripleze dobânzile la depozite, pentru a face rost de lei.

Peste noapte, piața monetară de la noi s-a schimbat dramatic din cauza inflației și a războiului din Ucraina, iar băncile au ajuns acum să fie într-o cursă contra cronometru pentru a face rost de lei, pentru a atrage economiile populației, cea mai ieftină resursă.

De la o dobândă de 1-3%, băncile au urcat dobânzile la 4-5% și chiar 6%. Sunt bănci care oferă chiar și 8% pe an sau 10% pe an, dar pe o perioadă de 5 ani.

Ministerul Finanțelor a ajuns să vândă titluri de stat la dobânzi cuprinse între 7,2-7,8% pe an.

Chiar și cu aceste creșteri, dobânzile la depozite sunt sub inflație. Spre exemplu, în luna mai față de mai anul trecut, inflația a urcat la 14,5%, iar pentru următoarele 12 luni prognozele indică o inflație de 10-12%, în funcție de ce se va întâmpla cu războiul din Ucraina și cu embargoul economic împotriva Rusiei.

În aceste condiții, dobânzile la depozitele în lei rămân negative. Oricum, băncile vor fi nevoite să crască în continuare dobânzile la depozite pentru a face rost de lei, având în vedere că politica monetară a Băncii Naționale este din ce în ce mai restrictivă.

BNR încearcă cât de cât să nu piardă inflația de sub control chiar de tot, dar nici să majoreze dobânzile la nivelul inflației pentru a le face real pozitive, pentru că ar arunca în aer economia, care și așa pierde sânge.

Este extrem de interesantă această bătălie pentru resurse care se desfășoară acum pe piață.

Titlurile zilei

TIKTOK BLOCAT ÎN SUA
DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ