• „În loc să reducă cheltuielile și birocrația fanariotă a statului, guvernul a decis să mai împrumute încă 1,75 miliarde de dolari, pentru care noi vom plăti dobânzi de 845 de milioane de dolari
  • Într-o liniște totală, săptămâna trecută, guvernul, prin Ministerul Finanțelor, a împrumutat de pe piața externă 1,75 de miliarde de dolari pentru a plăti cheltuielile statului, începând de la salarii, pensii, până la furnizori, dar și datoria care ajunge la scadență și pentru care nu există bani de dat înapoi.
  • Pentru acest nou împrumut pe 5,5 ani și 12 ani, luat cu dobânzi cuprinse între 5,3% și 6,2% pe an, vom plăti dobânzi totale de 845 de milioane de dolari. O sumă imensă.

Cu acești bani poți să refaci un sfert din școlile din România. Problema nu este că guvernul se împrumută, ci că avem un stat și o administrație publică care costă foarte mult. Pentru 1,3 milioane de bugetari lucrează 5 milioane de salariați în economie, care trebuie să plătească și pensiile celor 5 milioane de pensionari.

Guvernul, de fapt niciun guvern, indiferent de culoarea politică, nu vrea să restructureze administrația publică, instituțiile de stat, birocrația de stat.

În loc să reducă cheltuielile bugetare, în loc să reducă birocrația fanariotă care s-a instalat în administrația publică, guvernul, liderii politici, partidele preferă mai degrabă să ia împrumuturi interne și externe pentru a plăti cheltuielile bugetare din ce în ce mai mari.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Firmele private stau cu lunile și anii la ușile administrației publice după o autorizație, care să le dea posibilitatea desfășurării unei activități economice din care statul ar încasa impozite și taxe.

Pentru a dezvolta un proiect imobiliar stai doi ani cu autorizațiile, iar pentru a dezvolta un proiect eolian sau solar stai și patru ani.

Degeaba ai 4 miliarde de euro pentru investiții în energia verde, de fapt în energie, dacă te costă patru ani pănă să dai drumul la investiție care să producă bani și din care statul, bugetul, să-și ia partea.

Iar astfel de exemple sunt cu miile. Așa că, mai bine că guvernul se împrumută plătind cele mai mari dobânzi, pentru că suntem o țară de risc, cu derapajele cheltuielilor publice. Că doar cei care sunt la putere, la Palatul Victoria sau la Palatul Cotroceni, nu plătesc ei dobânzile în mod direct.”