IMM-urile românești, care în ultimii ani începuseră să-și mai revină după criza de acum un deceniu, vor fi din nou lovite în plin de: creșterea prețurilor la energie și gaze, creșterea utilităților, creșterea materiilor prime, creșterea generală a tuturor prețurilor, adică a inflației, creșterea dobânzilor, creșterea prețurilor la transport, creșterea prețurilor la RCA și, nu în ultimul rând de creșterea salariului minim pe economie, cu 10%, de la anul, decisă de guvernul Cîțu.

Felix Daniliuc, director în BRD, responsabil de IMM-uri, avertizează: Toate aceste lucruri vor avea un impact în costurile operaționale ale IMM-urilor și în evoluția indicatorilor financiari ai companiilor, care vor arăta mai prost.

Problema cea mai mare nu este legată de înrăutățirea indicatorilor, ci de reducerea lichidităților companiilor, adică a cash-ului, cel mai important indicator care asigură supraviețuirea.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

IMM-urile românești au o poziție slabă din punct de vedere finaciar, sunt slab capitalizate, își recuperează foarte greu banii din economie, durata de încasare a facturilor ajungând și la 6 luni, asta dacă mai este plătită, plus că au un acces redus la finanțarea de toate felurile. De asemenea, nu pot să-și transfere creșterea costurilor cu care sunt lovite în prețurile și serviciile lor finale către clienți.

Dar cel mai important lucru este că se vor confrunta cu scădrerea cererilor din economie, pentru că oamenii își vor reduce consumul din cauza erodării veniturilor, ca urmare a creșterii inflației, a valului 4 de COVID, a fricii care s-a instaurat în mintea tuturor.

Guvernul nu prea mai are bani să susțină companiile în valul 4 al COVID-ului având în vedere că are de finanțat propriile cheltuieli. În timp ce companiile de toate felurile au mai făcut ajustări în ultimul an, guvernul nu a făcut nicio reformă în cheltuielile statului, ci dimptrivă, le-a majorat și mai mult.

Așa că, IMM-urile vor plăti din nou factura acestei perioade. Asta dacă vor avea bani.