Economia României merge mult mai bine decât estimările Băncii Naționale și prognozele analiștilor. Chiar mult prea bine, având în vedere că economiile occidentale, în frunte cu cea americană, se pregătesc de recesiune.

Când BNR se aștepta la o cvasi-stagnare economică, în trimestrul al doilea din acest an economia a crescut cu 2,1% față de trimestrul I și cu 5,3% față de același trimestru din 2021.

Când tragem linie și adunăm, în primul trimestru, economia României a avut o creștere de 5,8% față de zero și ceva la sută în Europa.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Toți analiștii care au avut estimări mai pesimiste se întreabă de unde vine această creștere economică în condițiile în care avem o explozie a inflației, o scădere a puterii de cumpărare, o creștere a dobânzilor, o încetinire a activității industriale și o reducere a consumului, cel puțin din punct de vedere statistic.

Până vom afla oficial răspunsul la această întrebare, de unde avem această creștere economică peste așteptări, trebuie să ne uităm la deficitul bugetar, la creșterea datoriei publice, la creșterea importurilor, la plafonarea prețurilor la energie, care ascunde în spate o factură neplătită de 6 miliarde de euro.

Toate țările occidentale încearcă să susțină propriile economii pentru a nu ajunge în recesiune, dar puterea lor este mult mai mare.

Întrebarea este ce se va întâmpla atunci când toate aceste deficite pe care le acumulăm vor trebui să fie plătite, ce se va întâmpla când guvernul nu va mai putea face datorii, ce se va întâmpla când consumul va scădea.

Atunci vom vedea cât de solidă și sustenabilă este această creștere economică.