Guvernul are 2 miliarde de euro pentru digitalizarea administrației publice. Dar să vedem dacă și administrația publică vrea să fie digitalizată și să afle unde se duc banii

Prin celebrul PNRR, pe hârtie, guvernul și-a asumat realizarea unui cloud guvernamental cu sisteme publice digitale interconectate, pentru care ar trebui să primească 2 miliarde de euro de la Bruxelles.

Printre altele, guvernul Cîțu și-a asumat legarea tuturor ministrelor și ale agențiilor guvernamentale într-o singură rețea și o singură bază de date interoperabilă. Ar fi ceva de vis dacă s-ar realiza acest lucru.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Realitatea din teren este puțin altfel. De ce este blocată digitalizarea în administrația publică?

Adrian Bîzgan, directorul general grup Gnosis a declarat la ZF Tech Day că an de an se schimbă conducerea instituțiilor, bugetul, culoarea politică.
Informal și declarativ, toată lumea vrea să facă digitalizare, dar răspunsul este “nu avem buget, poate la anul o să punem pe lista de investiții, poate o să facem o licitație, mai vorbim, mai vedem”.

An de an, administrația publică cheltuie sute de milioane și miliarde de euro pentru diferite sisteme informatice care nu comunică între ele. Dacă ai ceva de rezolvat trebuie să te duci la fiecare instituție în parte personal, nici nu se pune problema să rezolvi lucrurile de acasă, digital.

Iar cea mai nedigitalizată instituție este ANAF, parcă pentru a nu încasa banii la buget și a nu vedea unde se duc.

Acum, administrația publică, guvernul, indiferent cine va fi la Palatul Victoria, nu mai poate spune că nu mai are bani pentru digitalizarea statului, pentru că Bruxellesul ne dă 2 miliarde de euro ca să facem acest lucru. Să vedem dacă cei din administrație vor acest lucru.