Băncile și piața interbancară sunt într-o tensiune maximă.
Advertisment
Bancherii au ajuns să liciteze agresiv între ei, pentru a face rost de lei, de la companiile care stau pe lichiditate și chiar de la persoanele fizice, cu bani, care au depozite de milioane sau zeci de milioane de lei.
Spre exemplu, Nuclearelectrica, o companie de stat care are foarte mulți bani disponibili în urma creșterilor prețurilor la energie, a făcut un depozit de 393 de milioane de lei la CEC Bank, pentru care va primi o dobândă de 9,05% pe an.
Titlurile zilei
În martie, la un depozit de 100 milioane de lei, Nuclearelectrica a primit de la CEC Bank o dobândă de 4,6%. De la bancheri, am înțeles că pe piață se plătesc și dobânzi de 10% pentru a face rost de lei. Iar creșterea dobânzilor nu se oprește aici.
Ca să controleze inflația, ca să nu o scape de sub control, Banca Națională a impus o politică monetară mai dură, care înseamnă că nu mai sunt bani disponibili pe piață, așa cum voia fiecare. Adică, le spune indirect băncilor că dacă au nevoie de lei, trebuie să majoreze dobânzile la depozitele pentru populație, care sunt la jumătate față de maximele oferite.
Creșterea dobânzilor la depozite este importantă pentru a ține banii în bănci și chiar pentru a readuce banii care au plecat din bănci, și care stau la saltea.
În aceste condiții, băncile trebuie să reducă ritmul de creștere a creditării pentru a nu crea o inflație și mai mare, și pentru a nu induce mai mult risc în economie având în vedere norii negri care se adună la orizont.
Dacă băncile mari dau dobânzi de 9% clienților mari, acestea ar trebui să majoreze și dobânzile la depozite, având în vedere că acolo ratele oferite sunt la jumătate.