Statistic, 2021 a fost cel mai bun an pentru dezvoltatorii imobiliari. Conform INS, anul trecut, la nivelul întregii țări, s-au finalizat și livrat 71.405 locuințe. În regiunea București-Ilfov s-au pus pe piață 22.000 de locuințe.
Advertisment
În 2008, anul de vârf din boom-ul anterior, de acum 15 ani, s-au livrat 67.255 de locuințe la nivelul întregii întregii țări, din care 10.192 de locuințe în regiunea București-Ilfov.
Piața imobiliară și-a revenit destul de greu după criza din 2008/2009, fiind nevoie de ani buni, de scăderea prețurilor, și de dobînzi mai mici, pentru ca oamenii să capete din nou încredere. Așa arată datele statistice ale trecutului. Problema este ce va fi în continuare?
Titlurile zilei
Am intrat într-o nouă criză, dobânzile la credite atât pentru dezvoltatori cât și pentru clienți au crescut accelerat și vor mai crește, ratele la împrumuturi devin din ce în ce mai mari și mai greu de suportat dintr-un buget, din cauza scăderii puterii de cumpărare, intervenită ca urmare a exploziei inflației.
Creșterea exponențială a prețurilor materialelor de contrucții de la începutul anului i-a determinat pe mulți dezvoltatori să oprească proiectele.
Costurile de construcții pe metru pătrat ar fi prea mari față de cât ar fi dispuși clienții să plătească acum.
Dar ce este bine, e că în ultimele săptămâni prețurile la materialele de construcții au început să scadă, pentru că multe firme au stocuri, și trebuie să vândă din ele ca să facă rost de bani pentru propria lor funcționare a businessului.
Cererea pentru apartamente nu a dispărut din piață, bani sunt, investitori care asteaptă discounturi mari de la dezvoltatori sunt, dar problema din următorii ani va fi de ofertă.
În București, autorizațiile de construcție, PUZ-urile, PUG-ul, sunt blocate, așa că în 2-3 ani nu se va mai livra nimic. Toți clienții așteaptă scăderea prețurilor, dar de unde să vină această scădere dacă pe piață nu va fi ofertă.