Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, constată după ce s-a plimbat prin provincie, că nu prea suntem într-o criză economică în România: mașinile merg bară la bară, și pe un sens și pe celălalt, oamenii consumă, deci nu prea se vede și nu prea se simte vreun vânt de recesiune. Deși activitatea economică este în pierdere de viteză, iar consumul populației scade din cauza creșterii prețurilor, nu am intrat într-o zonă roșie, de alarmă. Suntem pe plus și, cu puțin noroc, s-ar putea să avem creștere economică și la anul, atunci când în toată Europa se așteaptă să avem recesiune.

Este adevărat că puterea de cumpărare a scăzut, pentru că salariile nu au crescut și nu cred că vor crește în ritmul de creștere al inflației, de 15-16%, dar salariile nici nu s-au redus în valoare nominală, plus că, cel puțin până acum, companiile nu prea au recurs la restructurări operaționale și la disponibilizări de personal. Suntem într-o criză, pentru că nu mai este ca înainte, când salariile creșteau mai mult decât inflația, ceea ce a adus la o majorare substanțială a puterii de cumpărare.

În ultimul deceniu, salariul minim a crescut de trei ori, iar salariul mediu a crescut cu 150%, în timp ce inflația nu a crescut cu mai mult de 15-20%. Plus că am avut un curs valutar leu/euro stabil, care înseamnă o creștere importantă a salariilor în euro. Chiar dacă în următorii 2-3 ani vom mai suferi de această inflație ridicată, atâta timp cât companiile nu dau oameni afară și nu taie salariile, nu vom avea criză în adevăratul sens al cuvântului.

Titlurile zilei

ALTMAN PREZINTĂ EVOLUȚIA STARGATE
CE SE ÎNTÂMPLĂ CU PROGRAMELE FEDERALE DEI?
CUM EVOLUEAZĂ PIAȚA MUNCII?
ECOFIN APROBĂ PLANUL BUGETAR STRUCTURAL
GOOGLE INVESTEȘTE ÎN ANTHROPIC
CE CÂȘTIGI LA DAVOS?