Piața muncii în IT continuă să fiarbă. Cererea este mult mai mare decât oferta, salariile cresc, dar toată lumea vrea să angajeze chiar și în aceste condiții.

Un grup din Germania s-ar putea să vină în România cu 1.000 de poziții deschise.

Alexandru Andone, de la Cegeka , are 300 de poziții deschise pentru acest an, după ce anul trecut a reușit să acopere 100 de poziții.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Ofertele de job-uri se duc acum și către orașele mai mici, având în vedere că firmele acceptă să se lucreze remote.

În continuare salariile de la noi, din IT, sunt mai mici decât cele din piața europeană, chiar dacă diferențele s-au mai redus.

Dacă în urmă cu zece ani exista o diferență de 2 sau 3 ori între piața românească și cea europeană, pe aceeași poziție, pe aceeași experiență, acum, prin creșterea accelerată a salariilor din România diferența s-a redus la 30-50%.

Doar piața americană continuă să aibă o diferență salarială de 3-4 ori, ceea ce justifică asaltul companiilor americane către România în căutare de IT-iști.

Al doilea motiv pentru care multinaționalele targetează piața de la noi ține de mobilitatea IT-iștilor români și timpul în care acoperă o poziție.

În Belgia, spune Alexandru Andone, poți găsi ceea ce cauți începând de la un inginer de sistem, până la un dezvoltator, în 6-12 luni, în timp ce în România dacă plusezi puțin mai mult la salariu acoperi o poziție între o lună și trei luni.

Pe piața europeană, IT-iștii nu se mișcă atât de ușor de la o companie la alta, ci chiar se mișcă foarte greu.

Oferta salarială nu este pe primul loc. Plus că bazinul disponibil de oameni a cam secat.

La noi, chiar dacă găsești tot mai greu IT-iști diponibili, până la urmă tot găsești.

Creșterea salarială oferită continuă să fie un criteriu foarte bun de a recruta și de a face pe cineva să accepte oferta.

Alexandru Andone spune că pe piața de IT de la noi media unui IT-ist de a rămâne în companie este de trei ani, spre deosebire de piața europeană, unde media trece de zece ani.

Așa că, piața muncii în IT va rămâne la fel de fierbinte.