Miercuri, 6 aprilie, BNR a anunțat un curs valutar de 4,9447 lei pentru un euro, mai mic față de cursul de la finalul anului trecut, care a fost de 4,9481 lei pentru un euro.
Advertisment
În condițiile în care avem o explozie a prețurilor, o creștere a inflației la 8-9% și, îndată, la 10%, în condițiile în care avem un război în toată regula în Ucraina, la granița noastră, cursul valutar este foarte, foarte, foarte stabil.
Spre exemplu, forintul ungar a scăzut cu 2,3%, iar zlotul polonez cu 1,3% de la începutul anului. Când a început razboiul din Ucraina, pe 24 februarie, și forintul și zlotul au scăzut mai mult. De unde vine această stabilitate a cursului valutar în condițiile în care parametrii macroeconomici ai României se înrăutățesc, dobânzile cresc, economia scade, iar deficitul bugetar va crește.
Titlurile zilei
Eugen Rădulescu, directorul Direcției de Stabilitate Financiară din BNR, spune că beneficiem de dividendele a ceea ce a făcut Banca Națională în toamna lui 2008. Atunci, în celebra criza valutară, BNR a intrat extrem de dur în piață, iar cei care au încercat să speculeze pe creșterea cursului s-au fript rău de tot.Piața valutară de la București este mică, cu numai 1,5 miliarde de euro tranzacții pe zi, iar BNR rămâne în continuare principalul jucător. Iar acum are și rezerve valutare, ceea ce nu avea în 2008. În aceste condiții nu există prea mulți doritori din afară, care ar vrea să atace leul.
Chiar și piața caselor de schimb, unde după izbugnirea războiului cursul valutar a crescut imediat, acum lucrurile s-au liniștit, cursul coborând la același nivel ca înainte de război. Bineînțeles că acest curs nu poate fi susținut de BNR dacă nu are ceva în spate.
Eugen Rădulescu spune că și fluxurile de valută s-au îmbunătățit în ultimii ani, mai ales la nivelul exporturilor de bunuri și servicii. El consideră că nivelul actual al cursului reflectă destul de bine nivelul real din economie. Dacă acest curs leu-euro este stabil, problemele BNR-ului țin de inflație, care crește mult mai mult decât în cele mai pesimiste prognoze.