În România piața muncii este destul de dură din punct de vedere al vârstei. Dacă se poate, toate companiile vor să angajeze numai tineri care să fie școliți, să aibe cunostintele unui angajat de peste 45 de ani cu 20 de ani de experiență, dar să coste mai puțin.

Dar, paradoxal, conform unui studiu despre piața muncii, șansa celor care au peste 45 de ani de a-și găsi un job, de a fi angajați de firme, este de numai 54%. În 46% din cazuri, CV-ul lor este refuzat din cauza vârstei și mai puțin din cauza experienței și a competenței.

Singurul lucru pozitiv  este că situația s-a mai îmbunătățit în 2020, adică numai 46% au fost refuzați față de 59% care considerau dificilă găsirea unui loc de muncă.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Dacă ești femeie peste 45 de ani șansele de a găsi un loc de muncă sunt mult mai reduse decât pentru bărbați.
În primul trimestru din 2021 4 milioane de CV-uri s-au bătut pentru numai 70.000 de locuri de muncă oferite de companii. Lunar, pe piață apar cam 25.000 de locuri de muncă noi, prea puține.

eJobs, cel mai mare site de recrutare online, spune că în această criză tinerii, adică cei cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani au început să aplice cel mai mult pentru găsirea unui loc de muncă, în acest moment fiind peste 500.000 de aplicații din partea tinerilor.

Așa că, șansele celor peste 45 de ani de a-și găsi un loc de muncă, se reduc și mai mult. Oricum, concluzia este că în România angajarea pe criterii de vârstă este mai folosită decât angajarea pe bază de CV și de experiență.

Să vedem ce se va întâmpla când generația decrețeilor, cea mai numeroasă, va ieși la pensie, cine îi va lua locul, având în vedere prăbușirea natalității. Atunci probabil firmele vor ajunge să angajeze și pensionari, nu numai cei peste 45 de ani.