Pentru că nu i s-a întâmplat nimic în pandemie și nici când a izbucnit războiul din Ucraina, cu toții am crezut că acest curs valutar leu/euro este bătut în cuie, la 4,92-4,93 lei pentru un euro, și că nu i se întâmplă nimic, pentru că Mugur Isărescu are grijă de el.
Advertisment
Dar dintr-o dată, în ultimele zile, ne-am trezit că de la 4,92 lei pentru un euro, acum o săptămână, cursul a ajuns joi la 4,9731 lei pentru un euro, un maxim istoric. Practic, cursul a crescut într-o săptămână cu 0,8%, ceea ce ar părea mult dacă am extrapola evoluția la o lună sau la un an. Spre exemplu, în 2022, pe tot anul, cursul a rămas extrem de stabil, chiar a scăzut de la 4,9481 lei pentru un euro, la 4,9474 lei pentru un euro, chiar dacă a izbucnit războiul din Ucraina, chiar dacă am avut explozia prețurilor la energie, inflație mare, la care adăugăm și creșterea semnificativă a dobânzilor.
Dar dincolo de această stabilitate a cursului valutar, pe care o păzește Isărescu, România a avut indicatori macroeconomici externi destul de proști. Avem un deficit comercial foarte mare, de nu mai puțin de 34 de miliarde de euro, iar deficitul de cont curent, care reprezintă relația noastră valutară cu exteriorul, a ajuns la 9% din PIB, deci a depășit 24 de miliarde de euro.
Titlurile zilei
Cursul valutar a rămas stabil pentru că am avut și avem dobânzi la lei mari, ceea ce este un punct de interes pentru investitorii străini de portofoliu, cei care cumpără titluri de stat românești. Acum, acest interes începe să se mai tempereze, pentru că și dobânzile la euro și la dolari au crescut, ceea ce face ca aceste câștiguri obținute din România să se mai reducă.
Dacă nu avem fluxuri de valute din afară, și dacă ne trezim cu retrageri, cursul valutar leu/euro nu are cum să rămână pe loc. El mai trebuie să crească pentru a mai corecta ce se poate corecta din deficitele macroeconomice. Să vedem acum cât îl lasă Isărescu să crească.