Atâta timp cât cineva nu-și pierde locul de muncă, creșterea inflației și a dobânzilor sunt mai ușor de suportat

În martie, salariul mediu net a crescut la 3.937 de lei, plus 11% față de martie anul trecut.
În aceeași perioadă, inflația a fost de 10,15%, ceea ce înseamnă că s-a menținut puterea de cumpărare. Creșterile de prețuri vor continua într-un ritm mai accelerat și nu știu dacă creșterile de salarii pot ține pasul cu majorările de prețuri.

În ciuda acestei inflații mari, care a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani, lumea protestează mai puțin. Ce este diferit față de crizele anterioare?

Piața muncii este total diferită față de acum 20 de ani și față de criza anterioară. Companiile nu dau oameni afară, ci dimpotrivă încearcă să angajeze și mai mulți, pentru că au de lucru, pentru că au comenzi pe care nu le pot executa din lipsă de personal.

Atâta timp cât cineva își păstrează locul de muncă, iar salariul îi intră lună de lună, creșterea prețurilor poate fi mai ușor acceptată.

Chiar dacă indicatorii macroeconomici se înrăutățesc, economia este într-o situație mai bună față de acum zece ani și mai ales față de acum două decenii. Salariile sunt mult mai mari, ceea ce face mai ușor de suportat majorările de prețuri și, acum, creșterile de dobândă.

Bineînțeles că această inflație și aceste creșteri ale ratelor la bancă afectează pe toată lumea. Dar atâta timp cât pe piața muncii companiile caută oameni și oferă chiar și creșteri salariale, lumea nu prea protestează.

Acum să vedem cât mai rezistă economia și business-ul în aceste condiții.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS