Simion Prunean, administratorul Grand Hotel Italia, cel mai mare hotel de 5 stele din Cluj, spune că vrea să aducă șapte cameriste din maroc și Egipt pentru a-și acoperi deficitul de forță de muncă pe acest segment. Până acum el a avut opt cameriste din Venezuela, dar care au plecat în Spania.

Vasi Andreica, proprietarul lanțului de cafenele Ted’s, spune ca încearcă și el acum să-și acopere deficitul de personal din cafenele cu angajați din Sri Lanka sau din alte țări asiatice, care să vină pe contracte fixe, de cel puțin doi ani. „Nu mai fac față cu angajații români pentru că ei pleacă imediat, a doua zi”, spune el.

Lanțul de restaurante City Grill este și el populat cu asiatici de mai mulți ani.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

În București, în construcții, pe schele, vedem din ce în ce mai mulți asiatici.

Astfel de exemple se întâlnesc din ce în ce mai des, nu numai în București, ci și în alte orașe din țară.

Pentru asiatici, 400-500 de euro net pe lună, cât câștigă în România, înseamnă mult, de 3-4 ori față de cât câștigă la ei în țară, asta dacă au de lucru.

Salariul minim în România este de 300 de euro, nivel de la care pornesc 1,2 milioane de angajați români. Dacă îi întrebi pe patronii români de ce aduc personal asiatic, primul lucru pe care îl spun acum este legat de fluctuația de personal, de stabilitate. Ar prefera să plătească mai mult și pentru angajații români dacă ar fi stabili, dacă și-ar asuma un contract fix pe un număr de ani.

Dar cum la noi legislația muncii favorizează contractele de muncă pe perioadă nedeterminată și fără alte restricții, tot mai mulți patroni se gândesc să se ducă către personal asiatic contractual, chiar dacă plătesc salarii mai mari.