Când lucrurile nu par că merg bine și suntem nemulțumiți de liderii politici pe care îi avem, ne uităm în jurul nostru, ca să găsim niște exemple la care să ne raportăm. Iar în jurul nostru găsim câțiva lideri pe care am vrea să-i avem și în România, ca să conducă țara, ca să fie disciplină, ca să fie ordine, ca să fie Ceaușescu. Așa îi avem pe Erdogan în Turcia, Orban în Ungaria, ca să nu mai vorbim de Putin în Rusia.
Advertisment
Ce bun ar fi fost un Ceaușescu sau un alt Ceaușescu în fruntea țării, ca să nu mai facă fiecare ce vrea, că să nu se mai dărâme fabricile, ca să nu mai avem cale ferată ruptă, să nu mai avem străini în țară, care fac profit aici și îl duc în afară.
Să știți că sunt mulți care gândesc așa, și nu numai părinții și bunicii noștri, care au prins vremurile lui Ceaușescu, ci și urmașii lor, care au auzit povești cu Ceaușescu. Acești lideri autocrați la care ne raportăm își apără țara în declarații, critică Occidentul și Uniunea Europeană, se opun globalismului american, adică sunt lideri naționaliști și suveraniști, iar de tot ce este rău, Occidentul este de vină. Aceasta este imaginea lor publică. Dar ce spun datele lor economice în condițiile în care conduc țările lor cu mână forte: Erdogan a venit la putere în Turcia în 2003, iar de atunci economia a crescut de la 314 miliarde de dolari la 819 miliarde de dolari în 2021, deci cu 160%.
Titlurile zilei
În aceeași perioadă, Ungaria lui Orban a crescut de la 85 de miliarde de dolari, la 181 de miliarde de dolari, deci cu 112%. Rusia lui Putin a crescut de la 430 de miliarde de dolari la 1.800 de miliarde de dolari, deci cu 315%, o creștere remarcabilă, dar mult prea mică pentru o țară ca Rusia. Ce a făcut Polonia, o țară mai democratică, care a experimentat la conducere mai mulți lideri. A crescut de la 217 miliarde de dolari la 680 de miliarde de dolari, deci cu 212%, peste Turcia sau Ungaria. Cehia a crescut de la 100 de miliarde de dolari, la 281 de miliarde de dolari, deci cu 181%. Ce a făcut România în intervalul analizat, 2003-2021. A crescut de la 46 miliarde de dolari, la 284 de miliarde de dolari, deci de peste cinci ori. România, o țară care pare că nu are niciun plan, unde totul se prăbușește, unde există în continuare nostalgia după economia lui Ceaușescu, a reușit să aibă cea mai mare creștere economică, peste economiile unor lideri autocrați ca Orban, ca Erdogan, ca Putin.
Așa că, câteodată este bine să ne mai uităm și la datele economice, nu numai la imaginea pe care și-o fac liderii politici autoritari la care visăm.