N-aș vrea să fiu în situația celor care își economiile în lei în depozite bancare. La o inflație de 4,1% prognozată de BNR în acest an, dobânzile la lei oferite de bănci pentru economiile populației, care variază între 1 și 3%, vor fi real negative. Adică banii pierd din valoare.
Advertisment
Chiar dacă dobânzile la lei sunt real negative, românii își țin cea mai mare parte a economiilor în continuare în bănci.
Conform datelor BNR, la finalul lui T1 depozitele bancare în lei au crescut cu nu mai puțin de 16,4% față de martie 2020, chiar dacă în acest interval ne-am confruntat cu o criză majoră. Depozitele în valută au crescut cu 12% deși dobânzile la euro sunt aproape de 0. Ca să nu mai vorbim de faptul că dacă își retragi banii cash ajungi să iei mai puțin decât ai depus.
Titlurile zilei
În ciuda faptului că dobânzile sunt real negative, oamenii își țin banii în bănci pentru că nu prea au încredere în Bursă sau în fondurile mutuale, deși acolo posibilitățile de câștig sunt mai mari. Dar sunt și riscuri, care, câteodată, sunt mai mari decât creșterea inflației.
Multă lume ar cumpăra apartamente, dar nu au suficienți bani.
În aceste condiții cea mai la îndemână protecției în fața creșterii inflației și a dobânzilor negative, este să schimbe banii din lei în euro și să aștepte creșterea cursului valutar.
De la începutul anului, până pe 24 mai, cursul a crescut cu 1,16%. Iar față de luna mai 2020, cursul a crescut cu 1,78%.
Lumea nu mai compară dobânzile la lei cu inflația ci cu creșterea cursului valutar. Atâta timp cât cursul nu crește mai mult decât o dobândă bancară de 2-3%, cei care își țin economiile la bancă nu înregistrează pierderi. Să vedem cât mai reușește Mugur Isărescu să țină creșterea cursului mai jos decât creșterea inflației astfel încât să compenseze dobânzile real negative la lei.