Ceaușescu ar mai muri încă o dată dacă ar auzi la cât a ajuns datoria externă a Românei, 154 de miliarde de euro, când el a lăsat țara cu un plus de 2 miliarde de dolari. Datoria externă a României, adică cea care este în valută, a urcat la finalul lunii martie la nu mai puțin de 154 de miliarde de euro, cu 10 miliarde de euro mai mult decât la începutul anului.
Dacă Ceaușescu, care a plătit datoria externă prin restricții care au afectat în primul rând populația, ar auzi ce datorie externă au făcut urmașii lui, ar mai muri o dată. Această datorie externă are două componente: datoria externă a statului și datoria externă a sectorului privat. Din 154 de miliarde de euro, statul are o datorie externă de doar 67 de miliarde de euro, adică mai puțin de jumătate, pentru că restul de 87 de miliarde de euro aparține sectorului privat, acolo unde ne numărăm și noi.
Dacă aveți un credit în euro pentru casă, la un moment dat cineva s-a împrumutat pentru voi în valută. Când luați o mașină străină, pe întregul lanț cineva creează o datorie externă. Voi plătiți mașina în lei, dar în final, la producător, ajung euro, pentru că la un moment dat s-a făcut un schimb valutar. Iar acești euro trebuie obținuți cumva, dacă nu-i ai tu, trebuie împrumutați. Acum, datoria externă nu este mare, fiind la 50% din PIB. Cel mai mult contează capacitatea de plată, fie a statului, fie a companiilor private, fie a noastră. Iar această capacitate depinde de cât de lichidă este piața în valută, adică dacă găsești euro mai ușor sau mai greu.
De bine, de rău, România și-a îmbunătățit foarte mult lichiditatea în euro, după criza din 2008-2009, când am fost puși la pământ pentru că liniile de finanțare în valută au dispărut peste noapte. Așa că, accesul la finanțarea în valută este cel mai important lucru. Bineînțeles că această datorie externă nu poate crește la nesfârșit, pentru că la un moment dat nu o vom mai putea plăti. Așa că statul, companiile private, trebuie să fie mai atente la ce fac cu banii pe care îi avem, și la cât putem să ne împrumutăm.
Advertisment