România are derapaje externe imense, un deficit comercial de 34 miliarde euro, un deficit de cont curent de 26 miliarde euro anul trecut, dar cursul valutar leu/euro rămâne în continuare foarte stabil.
Așa cum arată lucrurile, 5 lei pentru un euro pare un nivel extrem de greu de depășit, cel puțin atâta timp cât Mugur Isărescu este la conducerea BNR.

Eugen Rădulescu, diretorul Direcției de Stabilitate Financiară din Banca Națională, spune că trebuie să ne uită, la creșterea rezervelor valutare când analizăm cât de stabil este cursul sau nu.

Adică, deși avem aceste deficite externe foarte foarte mari, ieșirile de valută sunt compensate de intrările de valută din banii europeni, din investiții străine, din investiții de portofoliu, care cumpără titluri de stat românești, din împrumuturi externe, din intrările libere de valută de peste tot, începând cu IT-iștii, transportatori, până la video-chat-iste.

Titlurile zilei

LE-O DĂM ÎN VOT!
CE SE ALEGE DE BUSINESS?
CE VOR DEZOLTATORII DE LA GUVERN?
CNA CERE DEMISIA LUI BOGDAN IVAN
MERGI FĂRĂ VIZĂ ÎN SUA
DOI CANDIDAȚI CER ANULAREA PRIMULUI TUR

Mai mult decât atât, după ce se acoperă ieșirile de valută din țară mai rămân bani pentru creșterea rezervei valutare de la BNR. În ultimul deceniu, rezerva a crescut cu peste 12 miliarde euro.

Statistic, suntem de acord cu BNR dar nu o putem duce la nesfârșit așa. La un moment dat, ieșirile de valută vor fi peste intrări, pentru că vor veni scadențele. Este de ajuns ca pe piețele externe să apară o criză mai amplă, care să se răspândească peste tot și să ne trezim cum pleacă toți banii din investițiile de portofoliu, din titluri de stat. Sau pleacă liniile de finanțare externe așa cum s-a întâmplat în toamna lui 2008.

Bănuiesc că BNR are acest scenariu în sertar, dar nu știu dacă și România este pregătită pentru asemenea situații. Acum asistăm la o euforie generalizată a cheltuielilor. Vine vacanța de vară și probabil că vom cheltui peste 10 miliarde de euro pe vacanțe în străinătate.