Cu toții am fost surprinși de reziliența economiei României în 2020, un an de criză, când ne-am trezit peste noapte închiși în casă. Dar economia și-a revenit extrem de rapid, depășind toate așteptările.
Advertisment
Dacă încercăm să aflăm cum de am devenit mai rezilienți, ajungem și la sistemul bancar și la depozitele bancare deținute de români.
Ceea ce-ți sare în ochi este creșterea absolut spectaculoasă a numărului de depozite bancare de peste 100.000 de euro, nivelul maxim de garantare.
Titlurile zilei
Dacă în 2010 numărul de depozite peste plafonul de garantaare era de 12.600, la finalul semestrului I 2021 numărul depozitelor a crescut de patru ori, la 50.000. dacă ne uităm la valoare, de la 16,5 miliarde de lei în 2010, valoarea acestor depozite a ajuns la 52,8 miliarde de lei, adică aproape 11 miliarde de euro. Nu toate aceste depozite sunt ale lui Ion Țiriac sau frații Pavăl de la Dedeman. Cred că sunt foarte multe depozite bancare de peste 100.000 de euro care aparțin unor români simpli, care au avut o sursă de acumulare în toată această perioadă și care le permite să reziste mult mai bine atunci când apar crize. Asta face ca toată economia să fie mult mai rezilientă și să poate față cu bine unor perioade mai dificile.
Și cursul valutar a fost extrem de stabil, iar toată această creștere a depozitelor de peste 100.000 de euro a avut loc chiar dacă dobânzile au scăzut substanțial, la euro fiind chiar zero, dacă nu negative.
Cu cât numărul celor care au depozite bancare de peste 100.000 de euro, chiar și mai puțin, crește, cu atât economia este într-o formă mai bună și are resurse de creștere. Dacă o parte dintre aceste depozite s-ar duce și către investiții la Bursă, economia României ar putea arde mai repede etapele și deceniile care ne despart de media Uniunii Europene.