Economia României s-a ridicat după anul 2000 în special pe baza investițiilor străine, care au tras în sus și companiile românești, iar acest lucru a dus și la creșterea de 7 ori a salariilor și la stabilitatea financiară. De la 40 de miliarde de euro în anul 2000, PIB-ul a crescut de șase ori, până la 240 de miliarde de euro anul trecut. Văzând că suntem într-o situație economică așa de bună, de mai mulți ani, guvernul, guvernele care au trecut pe la Palatul Victoria, nu și-au mai bătut capul cu investițiile străine, nu s-au mai dus după investitori, că doar banii vin fără să faci nimic, ca și cum ai fi singur în lumea de business.

Unii lideri politici chiar au început să vină cu o retorică împotriva multinaționalelor, că ne fură țara. Așa se face că în ultimii ani, nu prea am mai atras investiții străine relevante, în timp ce Ungaria, Cehia, Slovacia, ca să nu mai spun Polonia, și-au făcut un titlu de glorie din investițiile străine aduse în țara lor. David Hay, unul dintre directorii de top din piața imobiliară, a spus într-o discuție cu Ziarul Financiar că acum câțiva ani era un producător auto care voia să costruiască o uzină în România.

Este vorba despre Jaguar-Land Rover, iar David Hay a spus că în Slovacia, cei din guvern, premierul, președintele, toți luptau să aducă acolo această investiție de câteva miliarde de euro, și au adus-o. În România, nimeni nu se lupta pentru acest lucru, iar rezultatele se văd.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

David Hay spune că ei încearcă să aducă companii străine. “Le facem biroul în România, dar nu putem schimba sistemul”. Deși toată lumea știe că stăm prost cu investițiile străine, în 2008, am atras 9 miliarde de euro, iar acum, cu chiu cu vai, ajungem la 4-5 miliarde de euro. Pe agenda guvernului nu se află această temă.

Nu există un departament specializat, nu există oameni. Cel mai experimentat om s-a pensionat, și parcă nici nu există un interes politic să aducem noi investiții străine. Guvernele vin și placă de la Palatul Victoria, dar economia, businessul și până la urmă noi toți, plătim această indiferență.