Poate nu știți, dar pe lângă datoria pe care o aveți la bănci, mai aveți de plătit și o datorie indirectă de 4800 de euro de persoană, pe care au făcut-o guvernele în numele vostru.

La finalul lunii iulie, datoria publică a României, aflată în admistrarea Guvernului, dar până la urmă a noastră și a voastră, a ajuns la 91 mld euro.

De la începutul anului, datoria publică a crescut cu 14,5 mld euro, din care din martie, de la începutul crizei, creșterea a fost de aproximativ 10 mld euro.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Este cel mai ridicat ritm de creștere a datoriei, de aproape 2 mld euro/ lună. Dacă împărțim această datorie la 19 milioane de locuitori, câți mai suntem în acte în țară, înseamnă că fiecare poate să adauge la datoria lui încă 4800 euro.

Asta pe lângă datoriile directe și personale pe care le avem la bănci sau la companiile de leasing auto. Deși nu o percepem, această datorie publică o plătim cu toții indirect.

Fiecare miliard de euro în plus la datorie înseamnă că banii se iau din altă parte, de la educație, sănătate, de la infrastructură.

Problema nu este că trebuie să plătim această datorie, ci că serviciile publice sunt în continuare proaste, încredemenite în timp. Banii publici sunt cheltuiți aiurea, dacă  nu chiar sunt furați.

Când auziți că un km de autostradă sau de drum reparat în România costă dublu decât în altă parte, gândiți-vă că cineva ia acești bani, dar din banii voștri, din taxele și impozitele pe care le plătiți.

Când voi plătiți dobânzi mai mari la creditele luate de la bănci, gândiți-vă că acest lucru depinde și de ce face Guvernul, cum împarte și cheltuie banii.

Azi încă avem o datorie mică, încă nu suntem Grecia, dar peste un an sau doi, dacă Guvernul va continua cu aceste deficite bugetare explozive, vom avea o datorie mult mai mare și mai greu de finanțat, pentru care vom plăti dobânzi și mai mari.

Iar la un moment dat, va veni și o scadență de plată.