Acum, spre finalul anului, când mai avem trei luni din 2022, analiștii majorează prognozele de creștere economică din acest an pentru România.

FMI a majorat prognoza la 4,8%, BERD, mai generoasă, a licitat cu 5,4%, mai mult decât dublu față de prognoza anterioară, iar CFA România mizează pe o creștere de cel puțin 4,1%, dacă nu chiar mai mult.

Cu o creștere economică de peste 6% în primul semestru, cu mult peste așteptări, semestrul al doilea va veni de fapt cu o scădere a creșterii economice, dacă ne uităm după semnalele din piață.

Chiar dacă mai sunt trei luni, anul 2022 este aproape închis din punct de vedere macroeconomic, nu pot veni surprize foarte mari, asta dacă nu ne trezim cu un război nuclear.

Cu datele pe care le știm acum, extrapolate pentru următoarele trei luni, vom închide anul 2022, de criză, cu cel mai ridicat nivel al PIB-ului din istorie – 280 de miliarde de euro, cu 40 de miliarde de euro mai mult decât în anul anterior. Asta, și datorită stabilității cursului valutar leu-euro, dar și creșterii inflației, care majorează toți indicatorii macroeconomici în termeni nominali.

Problema este ce va fi la anul, având în vedere că peste tot în lume sunt nori negri. Băncile centrale majorează dobânzile in corpore, pentru a încerca să nu piardă inflația de sub control.

Din cauza scăderii puterii de cumpărare, inflația fiind mai mare decât creșterea salariilor, puterea de cumpărare scade, iar consumul începe să fie afectat. Construcțiile bat pasul pe loc, iar vânzările de case și apartamente s-au redus. Companiile încep să se uite de unde să taie la nivel de costuri. Bineînțeles că această creștere economică din acest an este importantă, dar acum lumea se uită ce va fi la anul.

Adrian Codirlașu, vicepreședintele analiștilor financiari CFA, spune că putem trece de la o creștere economică de 5-6% în acest an, la o creștere economică de 1-2% în 2023, ceea ce poată să trimită economia în corzi.

Dar până la urmă, să sperăm că economia va merge mai bine decât prognozele pentru anul viitor, care de obicei sunt mai pesimiste la început. Dar asta înseamnă să vedem o stabilizare a inflației, și chiar o scădere, astfel încât să scadă și dobânzile, iar lumea, începând de la persoanele fizice și până la companii, să capete din nou încredere.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE