Albușuri bătute spumă, coapte ușor și așezate pe un pat de lapte fierbinte aromat cu vanilie. Cred că ai ghicit, azi îți vorbesc despre Lapte de pasăre. În România, lapte de pasăre e un desert care aduce aminte de copilărie.
Advertisment
Textura fină i-a inspirat pe francezi să-l numească Île Flottante, sau „insula plutitoare”, iar englezii îl cunosc sub numele de Floating Island, un pudding elegant din secolul XVIII. Faimosul desert a pătruns și în cinematografie. În filmul Master and Commander, Lapte de pasăre devine un „arhipelag plutitor”, inspirat de Insulele Galapagos.
Albușurile sunt transformate în mici „insule” de pandișpan, înconjurate de un „ocean” de cremă din lapte, ouă, zahăr și vanilie. Liniile de zahăr caramelizat, trasate cu migală de ofițerul-patiser al navei, marchează meridianele și ecuatorul. Floating Islands a fost dintotdeauna un preparat apreciat de mari maeștri ai gastronomiei. Julia Child spune că e desertul ei preferat.
Titlurile zilei
Celebrul chef-patiser David Lebovitz recunoaște că oamenii ori îl adoră, ori îl urăsc, dar pentru cei care îl iubesc, complexitatea preparării este un mic preț de plătit pentru rezultatul final. Clasicul Lapte de pasăre începe cu albușurile bătute spumă, fierte sau coapte la abur până devin pufoase ca un nor. Laptele se aromatizează cu vanilie și zahăr, apoi se toarnă în farfurii adânci, peste care se așază „insula” de albuș.
Caramelul sau sosul de vanilie completează tabloul, creând contrastul între alb și auriu, între aerat și catifelat. În versiuni internaționale mai elaborate, se adaugă gem sau arome suplimentare precum Cognac, Grand Marnier sau Harlequin Orange, iar pentru a echilibra dulceața, piureul de fructe acrișoare, precum caisele, este uneori incorporat în cremă. Simplu și gustos…poftă bună!