Mai bine să fii deștept cu banii decât să faci pe deșteptul. Dacă ai învățat deja cum funcționează bursa, cum investești în acțiuni, în obligațiuni sau în fonduri, este momentul să mergem mai departe.

Azi vorbim despre cum se listează o companie la bursă și cum poți face parte din această poveste încă de la listare. La bază, bursa e un mecanism care le permite companiilor în economia românească și nu numai să atragă bani pentru a se dezvolta. Același mecanism le permite cetățenilor și firmelor să îngăstească în povestele acestor companii și să câștige sau să piardă odată cu ele.

Există mai multe căi prin care o companie se poate lista la bursă, dar principalele moduri care te interesează dacă vrei să devii acționar sunt oferta publică inițială, IPO, și plasamentul privat. În cazul unui IPO, compania vine direct către bursă, fără a exista o limită a numărului de investitori care pot participa, ci doar o subscriere minimă din partea fiecărui investitor. În cazul în care oferta este supra-subscrisă, adică cererea este mai mare decât oferta, fiecare investitor reușește să cumpere mai puține acțiuni.

Titlurile zilei

ce urmează pentru imobiliare?
ce se alege de burse?
bvb suspendă restart energy one
Gen Z reduce consumul de vin
Chimcomplex construiește fabrica de poliepoxizi în Oneşti
Banca de Investiţii şi Dezvoltare e lansată oficial

De cealaltă parte, în cazul plasamentelor private, fiecare companie contractează anumiți brokeri, consultanți cu care lucrează. Ca investitor, trebuie să-ți deschizi un cont la brokerul respectiv pentru a putea avea acces, dar trebuie să știi că numărul de investitori este limitat la 150 în cazul unui plasament privat. Și în cazul IPO-urilor și în cazul plasamentelor private, compania poate vinde din acțiunile existente sau poate realiza o majorare de capital emițând acțiuni noi.

Dacă nu reușești să intri într-o companie la listare, poți oricând să cumpere acțiuni din piață. Oricare ar fi momentul în care devii acționar, trebuie să știi că astfel de investiții presupun riscuri și este bine să vorbim în familie despre toate acestea înainte de a lua o decizie de investiții. În orice caz, aici începem să vorbim despre bani.